Svet
220 ogledov

Presenečenje na konvenciji demokratov

Tim Walz Profimedia
Guverner Minnesote Tim Walz je na nacionalni konvenciji demokratske stranke v Chicagu v sredo sprejel podpredsedniško nominacijo. Na konvenciji nastopila posebna gostja presenečenja.

60-letni Tim Walz se je v svojem govoru zahvalil 81-letnemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu za štiri leta trdnega in zgodovinskega vodstva, predsedniški kandidatki demokratov 59-letni Kamali Harris pa, da mu je dovolj zaupala, da si ga je izbrala za podpredsedniškega kandidata.

Njegov kratek govor je bil sicer v znamenju njegove nekdanje kariere in tudi množica v dvorani ga je pred in po govoru pozdravljala z vzkliki: "Trener!" "Trener!" "Trener!".

Kot nekdanji trener srednješolske ekipe v ameriškem nogometu je Walz dejal, da v četrti četrtini zaostajajo za gol, vendar imajo žogo in so v napadu. "Fant, kako dobro ekipo imamo," je dejal in zagotovil, da je Harris pripravljena na prevzem položaja predsednice ZDA.

demokratska konvencija chicago | Avtor: Profimedia Profimedia

Zvezdniška zasedba na konvenciji

Tudi tretji dan konvencije je postregel z izjemno zvezdniško zasedbo glasbenikov, kot sta Stevie Wonder in John Legend, ter politikov, od bivšega predsednika ZDA Billa Clintona, nekdanje predsednice predstavniškega kongresa Nancy Pelosi, ministra za transport Peta Buttigiega in senatorke slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Pelosi, ki ji pripisujejo zasluge, da je prepričala Bidna v odstop od predsedniške kandidature, se je predsedniku zahvalila za vodenje najuspešnejše vlade v sodobni zgodovini ZDA in hvalila Harris. Buttigieg pa je med drugim dejal, da republikanska stran prodaja mračnjaštvo, demokrati pa upanje in radost.

Clinton je v svojem nastopu pojasnil, da gre na volitvah za izbiro med tistimi, ki bodo Ameriko peljali naprej, in tistimi, ki jo želijo vleči nazaj. "Vsaka štiri leta se odločam po standardu ali nas bo kandidat peljal naprej ali nazaj. Imamo jasno izbiro med Kamalo Harris, ki je za ljudi, in Trumpom, ki je za samega sebe," je dejal in zavrnil mit o uspešnih republikanskih gospodarskih politikih.

Bidna je Clinton zaradi odpovedi kandidature primerjal s prvim predsednikom ZDA Georgem Washingtonom, ki se je poslovil po dveh mandatih in vzpostavil standard.

Oprah Winfrey | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostja presenečenja Oprah Winfrey pa je pozvala vse neodvisne in neopredeljene volivce, naj se odločijo za zdravo pamet namesto nespameti Trumpa. "Ne gremo nazaj," je dejala in tudi ona pozvala, naj volivci izberejo radost, značaj, vrednote, dostojnost in spoštovanje, ki so po njenih besedah na glasovnicah skupaj z zdravo pametjo.

Kritike na račun Trumpa

Na konvenciji so se vrstile tudi kritike republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

"Republikancem in vrhovnim sodnikom sporočam, da mi boste tale prstan lahko sneli le z moje mrzle, mrzle homoseksualne roke," je dejala pravosodna ministrica Michigana Dana Nessel v spominu na pokojnega filmskega igralca Charltona Hestona, ki je to sporočil nasprotnikom orožja v ZDA.

Tudi v sredo so se vrstili republikanci, ki nasprotujejo Trumpu, med njimi nekdanji podguverner Georgie Geoff Duncan, ki je republikancem sporočil, da z glasovanjem za Kamalo Harris ne bodo postali demokrati, ampak domoljubi.

Prikazali so film o napadu Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu kongresa Hakeem Jeffries pa je nanizal, kaj vse bodo potrdili s povrnjeno demokratsko večino, ko bo Harris predsednica. "Donald je kot nekdanji fant, ki noče stran in se želi vrniti v razmerje z Ameriko. Fant... a ne razumeš, da te ne maramo več," je dejal.

Nastopila sta tudi starša ujetega talca v Gazi in pozvala k potrditvi dogovora o prekinitvi ognja za prenehanje trpljenja Palestincev, Walza pa je predstavil njegov nekdanji šolar Benjamin Ingman skupaj z nekdanjimi nogometaši, ki jih je treniral.

Konvencija, ki je tudi drugi dan v torek presegla gledanost republikanske julija v Milwaukeeju, se bo sklenila danes, ko bo nastopila predsedniška kandidatka Harris in uradno sprejela strankarsko nominacijo za volitve, ki bodo 5. novembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.