Svet
893 ogledov

Presenetljiv razlog, zakaj je vaša kava vse dražja

Kava Profimedia Fotografija je simbolična.
Hutijevski uporniki in EU dražijo vašo kavo.

Spomnimo se še časov, ko smo za skodelico kave odšteli le en evro, a s prihodom pandemije so ti časi minili.

V zadnjem času je kava postala še dražja, ne le v Sloveniji, temveč povsod po Evropi, kažejo podatki evropskega statističnega urada. Razlogi za podražitev pa so po pisanju novinarjev portala Politico najrazličnejši.

Prvi je inflacija, ki sovpada z vojno v Ukrajini in pospeševanjem stroškov energije ter težavami v svetovnih dobavnih verigah.

Med krivci za podražitve pa so tudi jemenski uporniki hutijevci, ki pustošijo v Rdečem morju in potapljajo tovorne ladje. Ladijski promet je posledično vse pogosteje preusmerjen okoli Rta dobrega upanja v Južni Afriki. To pomeni daljše transportne čase in višje stroške. Podjetje za pomorski promet Maersk je sporočilo, da pričakuje, da se bodo motnje nadaljevale v tretjem četrtletju leta. To je vplivalo na ceno kave iz Vietnama - glavnega svetovnega proizvajalca sorte kave Robusta.

"Hutijevski uporniki so pokazali svoje zmožnosti z uporabo ne samo brezpilotnih letal, ki so jih uporabljali prej, ampak tudi podvodnih brezpilotnih letal," je za Politico dejal Oran van Dort iz nizozemskega podjetja za finančne storitve Rabobank.

Če uporniki v Jemnu prispevajo k dvigu cen z izstrelki, pa politiki v Bruslju igrajo svojo vlogo pri zviševanju stroškov s potezo peresa. Pravila EU za boj proti krčenju gozdov začnejo veljati konec leta. V skladu z uredbo morajo proizvajalci kave potrditi, da njihova proizvodnja ni prispevala h krčenju gozdov.

Postopek zbiranja podatkov je obsežen in drag, ugotavljajo na portalu Politico, podjetja pa še niso prepričana, kako natančno se bodo pravila izvajala, kar ustvarja negotovost in bi lahko dodatno zvišalo cene.

Še en razlog za podražitev je, da se kava na mednarodnem trgu prodaja v dolarjih. Nedavna moč ameriške valute v primerjavi z evrom jo je za kupce v Evropi podražila.

Potem so tu še podnebne spremembe, ki lahko vplivajo na vse naravne dobrine. V Južni Ameriki je hudi zmrzali leta 2021 sledila suša, ki je prizadela pridelek kave v Braziliji. V Vietnamu je sezona padavin nastopila pozno, kar je tudi tam zmanjšalo proizvodnjo.

Ker je kave manj, je njena cena narasla. "Kava se tako kot vsi pridelki sooča z vse večjimi izzivi podnebnih sprememb," je za Politico dejal Christopher B. Barrett, ekonomist in profesor kmetijstva na Univerzi Cornell v New Yorku.

Sorta kave Arabica najbolje uspeva v ozkem temperaturnem pasu. Vztrajna vročina poškoduje pridelke in zmanjša produktivnost. Podnebne spremembe pomenijo, da se optimalna območja za gojenje krčijo, je dejal Barrett.

Hkrati s ceno kavnih zrn pa rastejo tudi stroški dela v Evropi, kar pomeni, da so cene kave v lokalih še dražje.

Cena kave je v zadnjih 12 mesecih vztrajno rasla.

 

Dobra novica pa je, da se pričakuje, da se bodo vsaj srednjeročno cene znižale, je dejal Oran van Dort iz Rabobank. Proizvodnja kave bo po napovedih prihodnje leto v presežku, kar naj bi pomagalo zmanjšati omejitve pri dobavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Andrej42
    Andrej42 18:35 19.avgust 2024.

    Hutijevski uporniki se borijo za Palestince, ki jih genocidno pobijajo Izraelci in nam tako IZRAELCI dražijo kavo in ne Hutijevski uporniki. Ko bodo IZRAELCI prenehali z genocidom nad Palestinci, bodo tudi Hutiji prenehali z bojem proti OKUPATORJEM.

  • andrej084 17:23 19.avgust 2024.

    Vse, kar je več kot 1€ za kapučino, je čisti rop.