Svet
18204 ogledov

Preti katastrofa. Bodo strehe zdržale?

Sneg, zima, Avstrija Epa
Avstrija in Nemčija. Zima kaže zobe. Na Hochjaru je zapadlo tri metre snega, kar do današnjega dne še niso zabeležili. Sneži še naprej.

Nekatera avstrijska in nemška mesta so razglasila stopnjo visoke ogroženosti. Ljudje se bojijo, ali bodo strehe zdržale veliko količino snega oziroma njegovo težo. Sneži še naprej tudi v današnjem dopoldnevu, z vsakim centimetrom zapadlega snega narašča strah za življenja. Opozorilo glede snežnih plazov je dvignjeno na 4. stopnjo. Še nekaj novega snega ali blažji potres bi lahko povzročilo katastrofo.

V Avstriji so včeraj evakurali smučišče na območju Hochkarja na višini 1770 metrov nadmorske višine; oblasti so se bale, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je plaz pod seboj pokopal 31 ljudi. Na območju gore je napadla velika količina novega snega, debelina snežne odeje zdaj znaša dobre tri metre.

Sneg, Avstrija "Katastrofa" Svet Zima. Najhuje šele prihaja.

Sneg, zima, Avstrija | Avtor: Epa Epa

Na obzorju nove težave

Vremenoslovci še naprej napovedujejo snežne padavine; na območju od Predarlskega do Zgornje Avstrije bi lahko zapadlo do pol metra novega snega na že najmanj pol metra podlage. V alpskih krajih bi lahko do petka zapadlo celo do meter svežega snega.

Pod debelino nove snežne odeje bodo izginjali avtomobili, ljudje pa se najbolj bojijo, ali bodo tolikšno težo snega izdržale strehe.

Na jugu Avstrije se bojijo tudi poledice, saj bi po nižinah lahko padal tudi zmrznjen dež. Meja sneženja se bo namreč gibala med 200 in 800 metri nadmorske višine. Bojijo se tudi močnega vetra, ki bi v gorah lahko dosegal hitrosti do 90 kilometrov na uro.

Podobno vreme pa bo tudi v sredo, poroča avstrijska televizija ORF na spletnih straneh.

Sneg, zima, Avstrija | Avtor: Epa Epa

Močno sneženje v Avstriji Arso Slovenija To je razlog, da okrog nas sneži, v Sloveniji pa ne Zima Napoved Slovenija Takšno bo vreme do sredine januarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Vesna Dolšak 13:38 08.januar 2019.

    Človek bi mislil, da bo iz leta v leto manj snega in mraza, če nam preti globalno segrevanje Zemlje.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:33 08.januar 2019.

    kako lep "podnebno segrevanje" sneg, ki ga nikakor ne bi smelo biti tukaj =)