Svet
6614 ogledov

Pretresljivi dogodki v ZDA: Donalda Trumpa poskušali usmrtiti s strelom v glavo

donald trump poskus atetntata pennyslvynia
1/5
Epa
Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je bil v soboto žrtev poskusa atentata. Med njegovim predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvaniji ga je poskušal ubiti 20-letni strelec in ga pri tem zadel v uho. Napadalca je tajna služba ubila, poleg njega je umrla še ena oseba. Napad je pretresel države po svetu, tudi Slovenijo.

Trump je v soboto govoril na predvolilnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji, ko je odjeknilo več strelov. Republikanski kandidat za predsednika ZDA se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi. Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga odvlekli stran, on pa je v zrak kljubovalno dvignil pest.

Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje. Več v spodnjih posnetkih.

 

Med poskusom atentata je bila poleg napadalca ubita še ena oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili huje ranjeni. Trumpa je krogla oplazila po desnem ušesu.

Tajna služba je kasneje sporočila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Ameriški preiskovalni urad FBI je v soboto potrdil, da je šlo pri sobotnem napadu na predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa za poskus atentata. Pojasnili so, da je strelec večkrat streljal proti odru z dvignjenega položaja zunaj zavarovanega območja, preden so ga agenti "nevtralizirali".

Strelca so identificirali kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka v Pensilvaniji. Njegov motiv ostaja neznan, po navedbah FBI pa ni dokazov, da bi šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca.

Trump se je oglasil kmalu po napadu in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA. "O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko," je sporočil.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Ameriški predsednik in Trumpov tekmec na novembrskih predsedniških volitvah Joe Biden je nemudoma ostro obsodil napad in ga označil za bolnega. "Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. Ne smemo biti takšni. Takšno politično nasilje v ZDA je nezaslišano in ga morajo vsi obsoditi," je dejal v nagovoru Američanom.

Nacionalni odbor republikanske stranke je po poročanju televizije CNN kasneje sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom. Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo.

Poskus atentata je povzročil šok v ZDA in drugod po svetu. V ZDA so ga obsodili vsi ameriški politiki ne glede na stranko. Med prvimi so ga obsodili bivši predsedniki Bill Clinton, Barack Obama in George Bush mlajši. Vendar pa so nekateri republikanski politiki za atentat že začeli obtoževati demokrate.

Šok ob napadu so danes izrazili številni svetovni voditelji. Med njimi je bila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tako kot ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon poudarila, da je nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem sporočila, da jo je napad globoko šokiral, in menila, da smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Politično nasilje so kot nesprejemljivo označili tudi drugi svetovni voditelji in Trumpu zaželeli hitro okrevanje.

Odzvala se tudi Moskva. ZDA je svetovala, naj proučijo svojo politiko spodbujanja sovraštva, in dodala, da bi sredstva, ki jih dajejo Ukrajini, mogoče morale nameniti financiranju policije.

Poskus atentata na Trumpa je prvi poskus atentata na ameriškega predsednika - na položaju ali bivšega - po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Komentarjev 33
  • Kmodri_ 17:24 15.julij 2024.

    Dump ima votlo glavo!

  • Toma 21:34 14.julij 2024.

    Samo en dron bi imeli v zraku! SS je na stopnji dojenčka!

  • Kmodri_ 20:51 14.julij 2024.

    Na koncu se bo izkazalo, da je vse zaigrano...po naročilu Dumpa!