Svet
195 ogledov

Šel po rojstni list za svoja dvojčka, ko se je vrnil, sta bila mrtva

Gaza: Oče ubitih dvojčkov
1/4
Profimedia Gaza: Oče ubitih dvojčkov
V napadu izgubil vso družino, dvojčka sta bila stara le štiri dni.

Deklica Aysal in brat Aser sta se rodila konec tedna in sta bila stara le štiri dni, ko je oče Mohammed Abu al Qumsan odšel je na krajevni urad po njuna rojstna lista.

Medtem ko ga ni bilo, so ga poklicali sosedje in mu sporočili pretresljivo novico. Povedali so mu, da je njihov dom v Deir al Balahu bombardiran, ter da so njegovo družino odpeljali v bolnišnico.

Gaza: Oče ubitih dvojčkov | Avtor: Profimedia Gaza: Oče ubitih dvojčkov Profimedia

Odhitel je tja in izvedel, da sta bili v izraelskem zračnem napadu poleg dvojčkov ubiti tudi njegova žena in babica dvojčkov. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Rekli so mi, da je granata zadela hišo," je povedal pretresen oče. 

Ministrstvo za zdravje Gaze, ki ga vodi Hamas, navaja je bilo med vojno ubitih že 115 dojenčkov. Po poročanju tiskovne agencije AP je družina pred začetkom vojne živela v severnem delu Gaze. Sledili so izraelskim ukazom o evakuaciji, se večkrat selili in na koncu  zatočišče poiskali v Deir Al Balahu v osrčju Gaze. 

BBC je zaprosil izraelsko vojsko za komentar o napadu in čaka na odgovor. Izrael trdi, da se skuša izogniti napadom na civiliste in za upostošenje krivi Hamas, ki deluje na gosto poseljenih območjih, vključno z uporabo civilnih zgradb kot zatočišč. 

V zadnjih tednih je bilo napadenih več takih zavetišč v Gazi. V soboto je bilo izraelskem zračnem napadu v izraelskem napadu na šolo v mestu Gaza, kamor so se zatekli razseljeni palestinski civilisti, ubitih več kot sto ljudi. 

Izraelska vojska je napad potrdila in zatrdila, da so bili pred  napadom so bili sprejeti številni ukrepi, da bi zmanjšali tveganje za civiliste, je zatrdila. Hamas je stavbo uporabljal kot skrivališče za teroriste in poveljnike, od tam so načrtovali in pripravljali napade na izraelske vojake in Izrael, je dodala.

Gaza | Avtor: Profimedia Profimedia

Vojna v Gazi je izbruhnila po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je zajel tudi okoli 250 talcev, med njimi jih je 111 še vedno v ujetništvu gibanja na območju Gaze. V izraelskih povračilnih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih že skoraj 40.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.