Svet
11 ogledov

Pri pregledu živilcev odkrili insekte

Mlekarna Shutterstock
Ruski inšpektorji v hrvaških živilskih obratih odkrili insekte in druge nepravilnosti. Vurs s tem ni seznanjen.

Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor je pri pregledu hrvaških živilcev, ki izvažajo tudi v Slovenijo, ugotovila resne pomankljivost. Med drugim so v obratih za pasterizacijo mleka navzoči insekti, v klavnicah prašičev pa ni nadzora nad človeku nevarno trihinelozo.

Žige, da je meso neoporečno, naj bi dajali še pred rezultati trihineloskopije. Precej zaklanih prašičev pa ima nečitljive indentifikacijske številke, s tem pa tudi nejasno poreklo mesa. Poleg tega se v številne klavnice in mlekarne lahko vstopi brez zaščitnih oblek, v mlekarnah pa so pri pasterizaciji mleka navzoči insekti, čeprav bi morali ti obrati biti sterilni.

Rusija je nadzor opravila pri podjetjih, ki želijo vstopiti na ruski trg. Nepravilnosti so ugotovili v enajstih podjetjih, eno pa je nadzor zavrnilo.

Minister seznanjen

Rusi so svoje ugotovitve sporočili tudi hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, a je minister Tihomir Jakovina po pisanju hrvaških medijev pozval, naj se podatki ne objavijo v času turistične sezone. Napovedal je, da bodo veterinarski in fitosanitarni inšpektorji, če bo potrebno, na terenu tudi po 24 ur.

Vurs nima podatkov

Veterinarska uprava Republike Slovenije (Vurs) nima podatkov o teh inšpekcijskih nadzorih. Je pa direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič dejala, da bodo zadevo "spremljali, hrvaške kolege pa vprašali o podrobnostih".

Nadzor živil, ki jih uvažamo, opravlja evropska inšpekcija za hrano in veterino (FVO), ki ima nekoliko ohlapnejša pravila od ruskih.

Čadonič Špeličeva ob tem poudarja, da je treba izsledke vzeti na znanje, saj so ruski inšpektorji zelo natančni. "Ruske inšpektorje dobro poznamo, saj na ruski trg izvaža veliko slovenskih živilcev, zato so tudi ruski veterinarski inšpektorji velikokrat v Sloveniji, doslej pa niso zavrnili izvoza nobenega slovenskega živilca na ruski trg," je dejala Čadonič Špeličeva.

Komentarjev 5
  • ghz891 03:36 23.junij 2012.

    Na splošno imajo nekam nižje sanitarne standarde ali pa se jih ne držijo, nazadnje ko sem bil v hrvaškem supermarketu je trgovka brez rokavic in kape rezala salamo, prav tako pa je bilo polno muh vsepovsod in nič ni bilo ...prikaži več pokrito izdelki pa že kar malo stari.

  • mia 18:24 22.junij 2012.

    bojkotirala bom hrvaške proizvode

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:47 22.junij 2012.

    Odkrili so sramne uši in zametke gonoreje??A je to plod novinarjev ali je že v originalu tak naslov,samo napačno prevedeen????