Svet
14915 ogledov

Prihaja vrhunec vročinskega vala, tu bo najhuje

vročina Profimedia
Na Hrvaškem še nekoliko topleje kot pri nas. Le v treh regijah za danes hrvaški meteorologi niso izdali opozorila o izjemno visokih temperaturah.

Tudi na Hrvaškem bo – podobno (oz. še malce huje) kot v Sloveniji – danes in v prihodnjih dneh še zelo vroče. "V notranjosti je popoldne ob močnejšem razvoju oblačnosti predvsem v Gorski Hrvaški in v notranjosti Dalmacije krajevno možna kakšna ploha z grmenjem," poroča hrvaški Index.

Pihal bo šibak, na Jadranu ponekod do zmeren vzhodni, severozahodni in jugozahodni veter, zjutraj burja. Najvišje temperature zraka bodo večinoma od 32 do 37 stopinj Celzija. To je le del vročinskega vala, ki bo trajal več dni.

Le v treh regijah, in sicer v Osijeku, Karlovcu in Gospiću, danes niso izdali opozorila za izjemno visoke temperature. "Ukrepajte, pričakujejo se izjemno visoke temperature. Zaščitite sebe, otroke in starejše. Upoštevajte nasvete pristojnih organov. Možne so okvare na določenih infrastrukturah," so opozorili na hrvaškem hidrometeorološkem zavodu (DHMZ).

Sinoči v Dubrovniku 30 stopinj Celzija

Tudi ponoči so bile temperature zraka po vsej Hrvaški visoke. V Dubrovniku je avtomatska postaja DHMZ vso noč namerila okoli 30 stopinj Celzija, prav tako v Senju, poroča Index. V Splitu je bila minulo noč temperatura večinoma med 28 in 29 stopinjami Celzija, na Reki pa je temperatura padla na 28. V Šibeniku je postaja namerila okoli 27 stopinj Celzija. V Zagrebu je bilo zjutraj nekaj pred 6. uro okoli 22 stopinj Celzija, opolnoči pa je avtomatska postaja na Maksimiru namerila 26 stopinj Celzija.

Jutri bo do 38 stopinj Celzija

V četrtek bo na Hrvaškem povečini sončno, popoldne pa bo v večini krajev zelo vroče. V notranjosti države ne bo povsem stabilno, lokalno so ob močnejšem razvoju oblačnosti predvsem na severozahodu države, v Gorski Hrvaški in v notranjosti Dalmacije možni nalivi z grmenjem, še poroča Index.

V nadaljevanju tedna bo predvidoma večinoma sončno z zelo visoko nevarnostjo vročinskega vala, ki ima lahko velik vpliv na zdravje. Dnevi bodo vroči, ponekod zelo vroči, noči pa tople, predvsem na obali zelo tople.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • munja 19:12 10.julij 2024.

    Kje je pa napoved za Slovenijo ali smo mi zdaj že Hrvaška!!??