Svet
1813 ogledov

Prodajalec starin v kleti našel 'grozno' sliko, izkazalo se je, da je Picassova

Najslavnejši likovni umetnik 20. stoletja, španski slikar Pablo Picasso je v svo
1/2
Žurnal24 main
Pred več kot 60 leti je trgovec z rabljenimi predmeti, med čiščenjem kleti neke hiše na italijanskem otoku Capri pri Neaplju naletel na sliko, za katero je njegova žena ves čas trdila, da je "grozna". Zdaj se je izkazalo, piše britanski Guardian, da je to po mnenju italijanskih strokovnjakov originalni portret Pabla Picassa.

Luigi Lo Rosso je leta 1962 naletel na sliko in platno odnesel domov v Pompeje, kjer je naslednjih nekaj desetletij viselo v poceni okvirju na steni dnevne sobe.

Portret, za katerega zdaj njegovi lastniki verjamejo, da je popačena podoba Dore Maar, francoske fotografinje in slikarke, ki je bila Picassova ljubica in muza, nosi umetnikov prepoznavni podpis v zgornjem levem kotu. A Lo Rosso ni vedel, kdo je Picasso.

Šele ko je njegov sin Andrea začel prebirati enciklopedijo umetnostne zgodovine, ki mu jo je podarila teta, so se pojavili prvi sumi.

Družina je nato poiskala nasvet skupine strokovnjakov, poroča Guardian, med katerimi je bil tudi znani umetnostni detektiv Maurizio Seracini. Po letih zapletenih preiskav je Cinzia Altieri, grafologinja in članica znanstvenega odbora Fundacije Arcadia, ki se ukvarja z vrednotenjem, restavriranjem in pripisovanjem umetniških del, potrdila, da je podpis na sliki, ki je danes ocenjena na 6 milijonov evrov (5 milijonov funtov), Picassov.

"Ko so bili opravljeni vsi drugi pregledi slike, sem dobila nalogo preučiti podpis," je Altieri povedala za Guardian. "Za mano je več mesecev dela, primerjala sem ga z nekaterimi njegovimi originalnimi deli. Ni dvoma, da je podpis njegov."

Portrait of a woman Dora Maar [Buste de femme (Dora Maar)] 1941 | Avtor: Zajem zaslona Zajem zaslona

Picasso je pogosto obiskoval južni italijanski otok Capri, slika, ki je presenetljivo podobna Picassovi sliki Buste de femme (Dora Maar), pa naj bi bila ustvarjena med letoma 1930 in 1936.

Čeprav je Lo Rosso že umrl, je njegov sin Andrea, zdaj star 60 let, nadaljeval iskanje avtorja slike.

"Moj oče je bil s Caprija in je zbiral staro šaro, ki jo je nato prodajal za drobiž," je povedal za Guardian: "Sliko je našel, preden sem se sploh rodil, in ni imel pojma, kdo je Picasso. Ni bil ravno izobražen človek. Med branjem o Picassovih delih v enciklopediji sem pogledal sliko in jo primerjal z njegovim podpisom. Ves čas sem očetu govoril, da je podobno, a on ni razumel. Ko sem odraščal, sem še naprej razmišljal o tem."

Andrea Lo Rosso je še dodal, da je bilo nekaj trenutkov, ko je družina razmišljala o tem, da bi sliko zavrgli. "Moja mama je ni hotela obdržati – ves čas je govorila, da je grozna."

Večkrat je stopil v stik s Fundacijo Picasso v Malagi, vendar je dejal, da niso pokazali zanimanja za preučitev njegovih trditev, saj so menili, da so lažne. Fundacija ima končno besedo pri avtentičnosti slike, ki je zdaj spravljena v trezorju v Milanu.

Picasso, ki je umrl leta 1973, je ustvaril več kot 14.000 del, fundacija pa vsak dan prejema na stotine sporočil od ljudi, ki trdijo, da imajo v lasti original.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 12:20 01.oktober 2024.

    Umetnostni zgodovinarji bi lahko začeli proučevati, na kakšnih substancah je bil Picasso.

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:17 01.oktober 2024.

    Pa še res je grozna🤣🤣🤣 primerna za v WC da te lažje pritisne