Svet
1 ogledov

Protivladni protesti v Makedoniji se nadaljujejo

protesti makedonija EPA
Po novoletnih praznikih je levo usmerjena makedonska opozicija danes na ulicah makedonskih mest nadaljevala s protivladnimi protesti.

Na protestih, ki potegajo pod sloganom "otpor" oziroma upor, so danes spregovorili politiki, predstavniki nevladnih organizacij in drugi državljani.

Povod za proteste je proračun za letošnje leto, ki ga je makedonski parlament, sobranje, sprejel 24. decembra lani in ki po mnenju opozicije preveč sredstev namenja za veličastne spomenike ter vladne avtomobile in pohištvo. Opozicija zahteva krčenje proračuna, ki predvideva 2,7 milijarde evrov letnih odhodkov in 2,4 milijarde evrov prihodkov.

Ker opozicijski poslanci od 24. decembra bojkotirajo delo makedonskega parlamenta, je predsednik sobranja Trajko Veljanovski medtem danes po posvetu z vodji političnih strank sporočil, da bodo poslanci, ki so se odločili za bojkot, prejeli le tretjino plače.

Iz največje opozicijske stranke, Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM), pa so sporočili, da Veljanovski po dogodkih 24. decembra nima več legitimnosti in kredibilnosti, da bi se skliceval na zakone.

Predsednik SDSM Branko Crvenkovski je tudi izjavil, da bo na lokalnih volitvah marca letos sodeloval samo v primeru, če bodo posodobili register volilnih upravičencev in če bodo volitve potekale po standardih Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.