Svet
24 ogledov

Prvi človek na Luni bo počival v morju

Neil Armstrong FameFlynet
Javna spominska slovesnost bo 13. septembra v washingtonski Nacionalni katedrali, v živo pa jo bo prenašala televizija vesoljske agencije Nasa. Zasebna slovesnost v krogu družine in prijateljev je bila 31. avgusta Cincinnatiju.

Neil Armstrong, prvi človek na Luni, bo pokopan v morju, a tiskovni predstavnik njegove družine ni razkril, kje in kdaj, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Armstrong je umrl 25. avgusta v 82. letu starosti zaradi težav s srcem.

Rodil se je 5. avgusta 1930 na farmi v zvezni državi Ohio. Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi Gemini, ki je opravila prvo uspešno združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo Apollo 11 odpravil na pot proti Luni.

Armstrong in Aldrin sta se z lunarnim modulom Orel 20. julija 1969 spustila na Zemljin naravni satelit in tam skoraj tri ure zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala. Dogodek je po televiziji in radiu spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.