Svet
6786 ogledov

Prvovrstna blamaža: Biden Zelenskega pomotoma predstavil kot Putina

joe biden vrh nata volodimir zelenski
1/8
Epa
Ameriški predsednik Joe Biden je na četrtkovi slovesnosti ob robu vrha Nata v Washingtonu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pomotoma predstavil kot predsednika Putina. Biden, ki je zaradi težav na nedavnem predvolilnem soočenju pod drobnogledom domače in svetovne javnosti, se je sicer takoj popravil.

"In zdaj besedo predajam predsedniku Ukrajine, ki je tako pogumen kot tudi odločen. Dame in gospodje, predsednik Putin," je dejal ameriški predsednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Predsednik Putin! On bo premagal predsednika Putina. Predsednik Zelenski - tako sem osredotočen na to, da premagamo Putina, to nas mora skrbeti. Kakorkoli, gospod predsednik," je svojo napako, ko je Zelenskega zamenjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hitro popravil Biden.

"Jaz sem boljši," pa je na pomoto ameriškega kolega odgovoril ukrajinski predsednik.

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa

Njegovi nasprotniki iz vrst republikancev so posnetek napake začeli hitro deliti po družbenih omrežjih, poroča AFP.

81-letni demokratski predsednik ZDA je po nedavnem soočenju z republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, med katerim je pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli, pod drobnogledom domače in svetovne javnosti. Doma se sooča tudi z vse glasnejšimi pozivi, naj odstopi od kandidature.

Danes ima sicer načrtovano še novinarsko konferenco po koncu tridnevnega zasedanja voditeljev zveze Nato, kar bo njegov prvi večji nastop po soočenju konec junija. Pričakovati je, da jo bodo številni pozorno spremljali.

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa

Biden je na svoji prvi novinarski konferenci po televizijskem soočenju s Trumpom zavračal ugibanja o sposobnosti za opravljanje svojega dela. Na novinarski konferenci po koncu vrha zveze Nato v Washingtonu je vztrajal, da je še vedno najboljši kandidat za zmago nad Trumpom, pri čemer pa znova ni šlo brez spodrsljajev.

"Ne bi si izbral Trumpa za podpredsednika ZDA, če ne bi menil, da je za to usposobljena," je Biden spet zamešal dve ključni osebi. Tokrat je svojo podpredsednico Kamalo Harris zamenjal z republikanskim protikandidatom Trumpom. 

Biden je na novinarski konferenci ponovno nastopil s hripavim glasom in je občasno pokašljeval, vendar pa je odločno vztrajal, da je bil vrh zavezništva pod njegovim vodstvom zelo uspešen.

"Evropski voditelji mi ne pravijo, naj odstopim od kampanje, ampak mi pravijo, da moram zmagati," je dejal. Svojega republikanskega nasprotnika je obtožil, da ni zavezan Natu in se ne bo držal petega člena severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da je napad na eno članico Nata napad na vse.

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa

"Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo. Že sem ga premagal in spet ga bom premagal," je še dejal predsedniški kandidat demokratov. Vztrajal je, da ne gre za njegovo dediščino, ampak da želi končati začeto delo. To pa je po njegovih besedah utrditev srednjega razreda v ZDA.

Demokratski člani predstavniškega doma kongresa so pred Bidnovo novinarsko konferenco napovedovali množičen prestop v tabor tistih, ki ga pozivajo k odstopu od kampanje. Novinarska konferenca povsem jasnega odgovora na to, kako se bodo odločili, ni dala.

Glede na ankete sicer sedaj tudi večina podpornikov demokratske stranke meni, da bi se moral 81-letnik umakniti in žezlo stranke prepustiti nekomu drugemu, na primer svoji podpredsednici.

Pozive k umiku je sprožil njegov slab nastop na televizijskem soočenju s Trumpom, na katerem je konec junija pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli.

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 58
  • LukaMB 11:54 14.julij 2024.

    Mislim, da se mu približuje čas, ko bo na spomeniku imel izklesano "Tukaj počiva senilni pedofil, vojni hujskač in demokratsko tele lgbtq izrodkov oziroma wannabe globalistov ter nato-teroristično tele, večni smrad! Texas je Mexico in ZDA so staroselci indijanskih plemen!".

  • jezero 08:10 14.julij 2024.

    Zelenski ne bo nikoli za mirovna pogajanja, saj mu sedaj milijarde padajo iz neba, med drugim tudi v njegov žep! Malce ogabno!

  • peter25 20:38 13.julij 2024.

    Ukrajinci so vsaj 2x v zgodovini zamenjali strani. To hocejo vsi pozabiti. Recimo, ko so pri Stalingradu pristopili na Sovjetsko stran je bilo po hitrem postopku konec 2 svetovne vojne. Ce to naredijo spet potem bodo skupaj z Rusi sli ...prikaži več cez celotnoi Evropo v parih tednih. Potem se zna ponoviti bitka Milvian Bridge, kjer je Konstantin premagal Rimsko legijo in pahnil zahodno Evrop v vec, kot 1000 let dolgi mrak. Med tem, ko je Vzhodni Rimski Imperij imel najboljsa leta se pred sabo.