Svet
9 ogledov

Ptice ujete v snopu svetlobe

Svetlobo so morali minuli teden petkrat ugasiti, da so ptice lahko nadaljevale p Žurnal24 main
Deset tisoč zmedenih pric je bilo ujetih v dveh snopih svetlobe, ki sta osvetljevala nebo ob obletnici terorističnega napada na newyorška dvojčka.

Snopa svetlobe, poznana kot Poklon v svetlobi (Tribute of Light) usmerjena v nebo, ki ju vsako leto prižge newyorško združenje umetnikov Municipal Art Society ob obletnici terorističnih napadov 11. septembra 2001, so morali po poročanju ameriških medijev minuli teden petkrat ugasniti, da so ptice selivke lahko nadaljevale pot v južne kraje.

Ptice so bile na poti iz Kanade na toplejše Karibe in v Južno Ameriko. "Ptice bi lahko potrošile energijo, ki jo potrebujejo za dolgo pot," je za Animal Planet povedala tiskovna predstavnica newyorške neprofitne okoljske organizacije za varstvo ptic Audubon. Kot je povedala, ptice vsako leto ne letijo nad NY. Zadnjič, ko so šle 11. septembra mimo, je bilo leta 2004.

Organizacija sicer vsako leto izvaja projekt "ugašanja luči", s katerim želijo preprečiti, da bi se ptice zaletavale v visoke stavbe. Kot ocenjujejo, v NY vsako leto umre 90 tisoč ptic, ki trčijo v razsvetljene stolpnice. Organizatorji, ki iniciativo vodijo že več let, pravijo, da luči zmedejo ptice selivke in oslabijo njihove naravne orientacijske sposobnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.