Svet
10 ogledov

Puška v roki, Eminem v ušesih

Glasna glasba ima na vojake očitno poseben psihološki vpliv Žurnal24 main
Poleg strelnega orožja je za ameriške vojake v Iraku in Afganistanu nepogrešljiv del opreme v boju proti sovražniku postal tudi MP3 predvajalnik.

Profesor Jonathan Pieslak iz newyorškega City collegea je kot teoretik glasbe naredil raziskavo med vojaki, ki so se vrnili domov iz omenjenih bojišč. Zanimalo ga je, kakšno glasbo poslušajo na fronti in predvsem zakaj jo poslušajo. K raziskavi ga je spodbudil podatek, da je med zalivsko vojno na začetku 90. let 40 odstotkov pošte za skupino Slayer prišlo od vojakov, ki so bili nastanjeni na Bližnjem vzhodu.

Izkazalo se je, da vojaki tudi danes na prvih bojnih črtah najraje poslušajo "agresivno" glasbo, kot je metal ali hard rock. Skupine oz. izvajalci, kot so Slayer, Metallica in Eminem so dominirali med največkrat omenjenimi pri vojakih. Ti priznavajo, da ima glasba na njih velik vpliv. Nekateri so celo povedali, da s pomočjo glasbe lahko postanejo prave zveri in kot počnejo nečloveške stvari, piše Guardian.

Marsikateri izmed intervjujancev je na pol v šali menil, da bi moral biti MP3 predvajalnik del standardne opreme vsakega vojaka na bojnem polju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.