Svet
5639 ogledov

Putin grozi Zahodu: Oborožili bomo vaše sovražnike

Putin Epa
Zahod je prešel Putinovo rdečo črto, zato je ta zagrozil s povračilnimi ukrepi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril zahodne države, da so z oskrbo Ukrajine z orožjem storile "zelo resen in nevaren korak". Moskva bi lahko zaradi tega začela oboroževati njihove sovražnike.

Ukrajina se v vojni proti Rusiji v veliki meri zanaša na orožje, ki ji ga pošiljajo zahodne zaveznice. Prejšnji teden je ameriški predsednik Joe Biden prvič dal dovoljenje Kijevu, da uporabi ameriško orožje za izvedbo napad na ruskem ozemlju. Njegovemu zgledu je sledilo še nekaj evropskih držav.

Rusija bi se lahko maščevala

Na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu je predstavnikom mednarodnih tiskovnih agencij dejal, da je "oskrba konfliktnega območja z orožjem vedno slaba stvar. Še posebej, če je to povezano z dejstvom, da tisti, ki ga dobavljajo, orožje ne samo dobavljajo, ampak z njim tudi upravljajo". 

Opozoril je, da bi se Rusija lahko za takšno vmešavanje Zahoda v vojno maščevala. "Če nekdo misli, da je mogoče oskrbeti vojno območje s takim orožjem za napad naše zemlje in povzročanje težav nam, zakaj ne bi mi imeli pravice storiti enako," se je vprašal. Rusija bi po njegovih besedah lahko poslala orožje v tiste dele sveta, kjer bi prišlo do napadov na občutljive objekte tistih držav, ki počnejo enako proti Rusiji.

Ostro je kritiziral Nemčijo. "Pojav nemških tankov v Ukrajini je povzročil etični šok v Rusiji, kjer je bil odnos do Nemčije pred tem zelo dober. Zdaj, ko govorijo, da se bo pojavilo več raket, ki bodo zadele cilje na ruskem ozemlju, to seveda dokončno uniči rusko-nemške odnose," je dejal.

Ameriške volitve za Moskvo niso bistvenega pomena

Komentiral je tudi prihajajoče ameriške predsedniške volitve. Po njegovih besedah za Moskvo ni bistvenega pomena, kdo bo naslednji ameriški predsednik. Dodal pa je, da se ameriški sodni sistem uporablja za politično bitko proti Donaldu Trumpu. Bidnovo administracijo je obtožil, da dela napako za napako in uničuje ameriški politični sistem in položaj svetovnega voditelja. Putin je ocenil, da ZDA uničujejo sami sebe.

Rusija pripravljena uporabiti jedrsko orožje

Ko so ga vprašali o tveganju jedrskega spopada zaradi vojne v Ukrajin, je opozoril, da bi lahko Rusija uporabila vsa dostopna sredstva, da se obrani, če bosta ogroženi njena suverenost in ozemeljska celovitost. Putin je dejal, da Zahod vedno znova obtožuje Rusijo, da rožja z nuklearnim orožjem, in da je to napačno, saj so bile ZDA tiste, ki so uporabile jedrsko orožje proti Japonski v drugi svetovni vojni. Ruska vojna doktrina dopušča, da se jedrsko orožje uporabi kot odgovor na grožnje. "Iz ne vem kakšnega razloga Zahod verjame, da ga Rusija nikoli ne bo uporabila. Imamo jedrsko doktrino, poglejte, kaj tam piše," je spomnil. "Tega ne gre jemati zlahka, površno."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • Avatar MS
    MS 14:08 09.junij 2024.

    ta ruski pacient bo sprožil še samomorilsko nuklearno vojno! https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=nuclear+war+simulation#fpstate=ive&vld=cid:4133c514,vid:-xthzy1PxTA,st:0

  • LukaMB 10:57 08.junij 2024.

    Zelo lepa recipročna ideja gospod predsednik Putin, prosim nadaljujte. Spomnem se kako so židoameričani napadli Irak in z nightvision opremo ubijali iračane ponoči in se pri tem arogantno smejali, potem je Rusija dostavila nightvision opremo za nočno opazovanje tudi iraški ...prikaži več vojski in seveda so židoameričani kot trans-lgbtq sprijeni čustvenčki mentalni bolniki obtoževali Rusiji da to ne sme delati, aja, nisem vedel da se Iračani ne smejo boriti nazaj in prizadeti uboge ameriške vojake.

  • bobubob 08:55 07.junij 2024.

    Putin preveč govori in premalo stori. Ali pa morda ne? V naravi dobi vsak prekomerno razmnožen parazit svojega sovražnika, ki ga omeji. Ni hudič, da tudi američani ne bodo kmalu omejeni v svojem (nasilnem) širjenju svoje ideologije. Saj so bili ...prikaži veči nekdanji 'Sovjeti' tudi.