Svet
6112 ogledov

Putin: Pripravljeni smo končati vojno, a pod pogojem, da ...

Putin Epa
Rusija bo nemudoma pristala na prekinitev ognja in začela mirovna pogajanja, če bo Ukrajina umaknila vojake iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki si jih je sicer Moskva nezakonito priključila, in opustila svoja prizadevanja za vstop v zvezo Nato, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ukrajinske sile se morajo umakniti iz Ljudske republike Doneck, Ljudske republike Lugansk ter regij Herson in Zaporožje. Takoj, ko bo Kijev povedal, da je pripravljen to storiti, in začel umikati vojake ter se odpovedal načrtom za vstop v Nato, bomo nemudoma, dobesedno v tistem trenutku, prekinili ogenj in začeli s pogovori," je Putin dejal na srečanju z ruskimi diplomati.

Ob tem je še dodal, da "ne izključuje ohranitve ukrajinske suverenosti nad regijama Herson in Zaporožje pod pogojem, da ima Rusija močno kopensko povezavo s Krimom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni vojaški analitiki že dolgo trdijo, da bi ključni cilj ruske invazije na Ukrajino lahko bil vzpostavitev kopenskega mostu med Rusijo in polotokom Krim, ki ga Rusija zaseda zadnje desetletje. Štiri regije, Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, pa si je Moskva priključila septembra 2022 z mednarodno nepriznanimi referendumi.

Pogoje za končanje vojne je Putin postavil le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici. Moskva sicer na konferenco, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, ni bila povabljena, Putin pa jo je označil kot trik za odvračanje pozornosti.

Ukrajina medtem končanje vojne med drugim pogojuje z umikom ruske vojske z vseh ukrajinskih ozemelj, vključno s polotokom Krim.

Komentarjev 94
  • Idioti 21:12 14.junij 2024.

    Prišel bo počasi čas velikih sabotaž po državah EU , ki se tako Q ČIJO proti Rusom . Za varovanja svojih riti , bodo porabili vse miljarde , ki so jih tako vehamentno namenile nacistom v UA ! 1 vlak ...prikaži večk z tirov , 2 miljardi škode !

  • Idioti 19:56 14.junij 2024.

    UA , kot državna skupnost več ne obstaja. Obstajajo samo še bolniki , ki si pomoč tlačijo v žepe , ker dobro vedo , da je ko pride zima, konec z državo. Lokali si elektriko delajo z agregati pred vhodi ...prikaži več na pločnikih. Tovarne , ki so temelj vsega te elektrike nimajo in jo ne bodo imele , ker Rusi lahko več podrejo, kot oni popravijo. Ko pride zima bodo popokale vodovodne cevi, ker ni toplaren stan.bloki pa nimajo dimnikov, bo življ. v mestih nemogoče. Naslednji napad je uničenje železnice .

  • Soljatar 19:55 14.junij 2024.

    smrt putinu in vsem ki ga podpirajo...