Svet
32 ogledov

Radioaktivne sledi v otroškem mleku

mleko v prahu Shutterstock
V mleku za dojenčke so na Japonskem zaznali sledi radioaktivnega cezija. Proizvajalec že odpoklical vse izdelke.

Količina radioaktivnega cezija 134 in 137 je sicer globoko pod dovoljeno, a so se v podjetju Meiji odločili, da bodo odpoklicali vse mleko z rokom uporabe oktober 2012. Stopnja radioaktivnosti je bila do 31 bekerelov na kilogram, kar je pod dovoljeno mejo, ki je 200 bekerelov na kilogram mleka.

Vsebnost radioaktivnih snovi naj bi bila tako nizka, da tudi vsakodnevno uživanje mleka ne bi vplivalo na zdravje otrok. Kljub temu pa v podjetju svetujejo, naj otroci mleka ne uživajo, poroča AP. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je pri otrocih večje tveganje za razvoj raka in drugih bolezni kot posledica izpostavljenosti sevanju.

Radioaktivne sledi naj bi bile prisotne v 400 tisoč pakiranjih mleka za dojenčke. Iz podjetja sicer točnega števila niso sporočili. Izdelek izvažajo tudi v Vietnam, a pod drugo blagovno znamko. 

Proizvajalec mleka Meiji predpostavlja, da je bilo mleko marca izpostavljeno sevanju iz jedrske elektrarne Fukušima, saj je bilo proizvedeno približno 200 kilometrov od Fukušime. Ob tem so dodali, da bi cezij lahko prišel v mleko tudi v fazi sušenja izdelka.

Do zdaj so na Japonskem poročali že o prisotnosti radioaktivnih snovi v rižu, ribah in govedini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.