Svet
9 ogledov

Revne države zaustavile pogajanja

Podnebna pogajanja so zašla v slepo ulico. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pogajanja na podnebni konferenci v Københavnu so zašla v slepo ulico. Zapustili so jih namreč delegati držav v razvoju, saj se ne strinjajo s še večjim znižanjem emisij toplogrednih plinov.

Države v razvoju zahtevajo, da razvite države zvišajo svoje zaveze za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Do izpolnitve zahtev nameravajo bojkotirati vsa nadaljnja pogajanja.

Bojkot pomeni korak nazaj v pogajanjih na podnebni konferenci v Københavnu, kjer naj bi do petka pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah dorekle dogovor, ki naj bi vodil h globalnemu sporazumu o boju proti podnebnim spremembam. Ta naj bi po letu 2012 nasledil obstoječi Kjotski protokol.

Države v razvoju od predsednice podnebne konference, nekdanje danske ministrice za okolje in najverjetnejše bodoče evropske komisarke za podnebne spremembe Connie Hedegaard, zahtevajo, naj cilje industrijskih držav za zmanjšanje emisij vnovič uvrsti v ospredje pogajanj, in sicer preden se pogajanja strnejo.

K bojkotu so pozvale afriške države, pri tem pa jih je podprla tudi skupina držav v razvoju G77.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.