Svet
20 ogledov

Revnim državam ne samo denar

Palača Združenih Narodov v New Yorku. Žurnal24 main
Na sedežu ZN v New Yorku se je začela razprava na zasedanju 65. Generalne skupščine ZN. Barack napovedal nov pristop pri pomoči revnim državam, Pahor kot govornik v soboto.

Ameriški predsednik Barack Obama je na vrhu o uresničevanju ciljev Deklaracije tisočletja v ZN napovedal nov pristop ZDA v razvojni pomoči. Kot je dejal, bo Washington poslej revnejšim državam pomagal z diplomacijo, trgovino, naložbami in drugimi ukrepi namesto zgolj z nudenjem denarne pomoči.

"Sama pomoč ne predstavlja razvoja. Razvoj je pomagati državam, da se dejansko razvijajo, se premaknejo iz revščine v blaginjo. Da do te spremembe pride, pa potrebujemo več kot le pomoč,"
je poudaril Obama.

Obama bo sicer danes nastopil tudi na splošni razpravi na zasedanju 65. Generalne skupščine ZN, med govorniki pa bo prav tako danes tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Kot prvi govornik za predsednikom Generalne skupščine Josephom Deissom in generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom bo nastopil brazilski predsednik Luis Inacio Lula da Silva. Današnji govorniki se bodo verjetno osredotočili na Bližnji vzhod, Sudan ter iransko in severnokorejsko jedrsko vprašanje, pa tudi na podnebne spremembe in reformo ZN.

Pahor na govorniški oder v soboto

Slovenski premier Borut Pahor bo v New York predvidoma prispel danes zvečer po krajevnem času, saj se bo pred tem v Ljubljani udeležil redne seje vlade. V svojem govoru na splošni razpravi GS ZN, ki ga bo imel v soboto, naj bi Pahor govoril o vlogi Združenih narodov v globalnem upravljanju.

Splošne razprave plenarnega zasedanja GS ZN se bo udeležil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je v New York prispel v torek. Žbogar ima na programu številna večstranska srečanja in dvostranske pogovore ob robu splošne razprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.