Svet
7 ogledov

Rudnik usoden za 92 ljudi

Rudniki so samo lani na Kitajskem zahtevali 2.600 ljudi (Foto: Epa) Žurnal24 main
Po zadnjih podatkih je v najhujši premogovniški nesreči v zadnjih dveh letih na Kitajskem umrlo 92 ljudi, najmanj 16 jih še pogrešajo.

Eksplozija je v premogovniku na severovzhodu države odjeknila v noči na soboto, ko je bilo na delu pod zemljo 528 rudarjev. Večini rudarjev se je uspelo rešiti iz rudnika, ob tem pa so se številni poškodovali, tako da so jih 60 prepeljali v bolnišnice. 

Najhujša nesreča v kitajskih rudnikih se je zgodila leta 1960, ko je v neki nesreči umrlo 684 ljudi.

Rudarji, ki so še ujeti v rudniku, se po navedbah kitajskih oblasti nahajajo okoli 500 metrov pod zemljo, dostop do njih pa je zahteven, saj je glavni jašek zasut. Kljub temu si jih reševalci še vedno prizadevajo rešiti. V rudniku so po nesreči ponovno vzpostavili zračenje in elektriko, zato oblasti še vedno upajo, da bodo pod zemljo našli preživele.

Rudnik, v katerem se je zgodila nesreča, je eden največjih in najstarejših na Kitajskem, v njem pa letno izkopljejo skoraj 1,5 milijona ton premoga. Po eksploziji so po neuradnih podatkih že odpustili direktorja rudnika, njegovega namestnika in glavnega inženirja.

Vzrok eksplozije naj bi bil plin, ki se je nabral v jaških rudnika.

Nesreče v kitajskih rudnikih so zelo pogoste. Zgolj lani so po uradnih podatkih zahtevale življenja več kot 3200 rudarjev, neuradno pa naj bi bilo žrtev še precej več. Oblasti so z lanskim zaprtjem okoli tisoč nevarnih manjših rudnikov dosegle znatno zmanjšanje števila nesreč, vendar pa v nesrečah v velikih, državnih rudnikih še vedno vsako leto izgubi življenje več sto rudarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.