Svet
3 ogledov

Rusi obvestili Američane le uro prej

Rusko bombandiranje v Siriji Profimedias
ZDA in Rusija za čimprejšnjo vzpostavitev komunikaciej, s katero bi se izognili "nepredvidenim incidentom".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po včerajšnjih ruskih napadih v Siriji dejal, da obstaja potreba po "osnovanju kanalov komunikacije z ZDA, s katero bi se izognili nepredvidenim incidentom", njegov ameriški kolega John Kerry pa je sporočil, da se bodo pogovori začeli "čimprej kot bo mogoče", najbrž že danes.

Negotovost glede tarč napadov

Predstavniki ruskega obrambnega ministrstva trdijo, da so ruska letala izvedla 20 napadov proti skupini džihadistov Islamske države v Siriji, medtem ko se v ZDA bojijo, da so bile prave tarče napadov drugje.

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je včeraj ocenil, da so ruska letala izvedla napade na območjih, kjer "verjetno" ni bilo sil Islamske države, ampak opozicija sirskemu voditelju Bašarju Al Asadu, ki ga Rusija podpira.

Srečanje ZN v NY | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Natu ocenjujejo, da je koordinacija Rusije s silami pod vodstvom ZDA proti ciljem IS pomanjkljiva. V ZDA so bili tako o ruskih načrtih v Siriji včeraj obveščeni šele eno uro pred napadi.

Rusi z videoposnetki dokazujejo svoje

Rusko obrambno ministrstvo je včeraj objavilo videoposnetke, ki prikazujejo, kako so letala zadela tri kraje in v napadih uničila tudi skladišča streliva, orožja in vojaških materialov.

Sirska državna televizija je pred tem potrdila, da so ruska letala izvedla napade v provincah Hama na severozahodu in Homs v osrednjem delu države, sirska vojska pa je izvedla napade v regiji Latakija.

Agencija AFP navaja, da je območje napadov v Homsu in v regiji Latakija večinoma pod nadzorom skrajnih islamistov, medtem ko so območja, ki so jih ruska letala napadla v provinci Hama nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Opozicija trdi, da so žrtve tudi civilisti

Sirska opozicija trdi, da je bilo v včerajšnjih napadih ubitih tudi več deset civilistov, med njimi pet otrok. Po navedbah sirske opozicijske aktivistične mreže so bili tarča napadov območja, ki so jih pred tem "osvobodili" sirski uporniki in niso bili ne v rokah Islamske države ne Al Kaide.

Sirka posluša Putinov govor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rusija v Sirijo pošilja okrepitve

Rusija že nekaj časa krepi vojaško navzočnost v Siriji in podpira sile, zveste predsedniku Bašarju Al Asadu, medtem ko ZDA vztrajajo, da mora Al Asad oditi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj poudaril, da mora Moskva delovati preventivno in uničiti džihadiste v Siriji, preden bi se lahko približali Rusiji. "Proti njim se moramo boriti na ozemlju, ki so ga že zasegli in ne čakamo, da pridejo do nas," je dejal.

Državljanska vojna v Siriji poteka poteka že štiri leta.

Komentarjev 4
  • rororkoko 21:40 01.oktober 2015.

    a to, da je pa 20 000 nemcev protestiralo proti muslimanizaciji evrope, pa ne veste??https://www.youtube.com/watch?t=101&v;=0OfPfzTEU10

  • Avatar čavez
    čavez 11:53 01.oktober 2015.

    Kaj imajo za obveščat, poredirajo naj vse.

  • rororkoko 10:30 01.oktober 2015.

    rusi in un sirski precednik bodo stolkli ISISovsko GOLAZEN in to prej kot bi ti američani. Američani naj se ukvarjajo z znanostjo, konflikte pa naj prepustijo zdravi ruski pameti