Svet
1 ogledov

Rusi v boj za tuje avtomobile

Protestniki s transparenti zahtevajo odpravo višjih davkov za uvožene avtomobile Žurnal24 main
Zaradi zvišanja davka na uvožene avtomobile in vse bolj zaostrenih socialnih razmer so v Rusiji izbruhnili prvi socialni nemiri.

Rusija je bila v zadnjih letih ena izmed najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, v največji meri pa se je imela zahvaliti visokim cenam energentom, ki jih je prodajala v tujino.

Zaradi strmega padca cen nafte, ki so dosegle najnižje vrednosti v zadnjih štirih letih in pol, pa je finančna in gospodarska kriza tudi Rusiji pokazala zobe. V težavah je že več kot 7.500 tovarn, za svoje službe se boji na stotisoče ljudi.

 

Putin še kar v mercedesu

Medtem ko večina predstavnikov ruske vlade uporablja avtomobile domačega proizvajalca Volga, se premier Putin naokrog prevaža v Mercedesovi črni limuzini. Ali se ji bo odpovedal, ni znano.

Treba je podpirati domače
V tej luči je ruski premier Vladimir Putin pozval sodržavljane, naj raje od tujih kupujejo domače avtomobile. Obenem je vlada že uvedla davek na uvožene avtomobile, tudi rabljene. Kremelj je še posebej zaskrbljen za razmere v avtomobilski industriji, ki skupno zaposluje 1,5 milijona delavcev. Tako domača kot tuja podjetja zmanjšujejo proizvodnjo avtomobilov v Rusiji, povečuje se tudi bojazen pred odpuščanjem delavcev.


Ukrep pa je zelo razburil prebivalce na ruskem Daljnem Vzhodu, zato so v Vladikavkazu potekali množični protesti proti davku, vendar so policisti z nasiljem zatrli demonstracije in razbili opremo novinarskim ekipam. V mestu Baranulu je na ulice odšlo več tisoč upokojencev, ki so jim oblasti ukinile brezplačen javni prevoz. Protesti so potekali tudi v Moskvi.

V takšnih razmerah so se pojavile tudi teorije zarote, ki trdijo, da so padec cen energentov načrtno izpeljali v ZDA, ki želijo v času krize na ta način oslabiti Rusijo in Iran, veliki izvoznici črnega zlata, in geostrateški nasprotnici Washingtona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.