Svet
2866 ogledov

Ukrajina prisilila Rusijo v umik, tak je ruski odziv

Ukrajina Balaklija Epa
Ruska stran zatrjuje, da ne zavračajo pogajanj z Ukrajino. Silovita ukrajinska ofenziva medtem prisilila Ruse v obsežen umik.

Rusija ne zavrača pogajanj z Ukrajino, je v pogovoru za televizijsko mrežo Rosija 1 danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju s poslanci dume in vodji parlamentarnih strank nakazal, da ukrajinska stran zavlačuje s pogajanji. Kot je dejal, pa se morajo zavedati, da dlje kot zavlačujejo ta proces, težje se bo pogajati z Moskvo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Na te izjave se je z zapisom na Twitterju že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Naj znova spomnim 'dobro informirane': Le Ukrajina lahko določa dnevni red pogajanj, ta pa je osvoboditev celotnega ozemlja, plačilo škode s strani Rusije in kaznovanje vojnih zločincev. Naši partnerji v celoti podpirajo ta format," je zapisal.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je medtem zaradi zadnjih obsežnih ozemeljskih izgub ruskih sil v Ukrajini danes zatrdil, da bodo vsa mesta, ki so jih osvojile ukrajinske sile, ponovno zavzeli, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Naši ljudje so že tam, fantje so izurjeni za te naloge, v pripravljenosti na odhod je še 10.000 borcev. V bližnji prihodnosti bomo prišli do Odese," je objavil na Telegramu. Ob tem je dodal, da je ruska vojska zagrešila napake in da bo potrebna sprememba strategije. "Razmere so peklenske," je opozoril.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sobotnem večernem video nagovoru sporočil, da so ukrajinske sile od začetka septembra v protiofenzivi spet zavzele okoli 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja. 

Ruska vojna prehaja v "kritično fazo", je včeraj dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je sporočila, da so ponoči izključili še zadnji, šesti reaktor nuklearke v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Hladna zaustavitev naj bi bila najvarnejša rešitev. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Naklonsky 15:12 12.september 2022.

    Aja? Prej se niso pogajali, zdaj ko jim pa kuzla v rit skče, pa bi se?

  • LolekinBolek 21:11 11.september 2022.

    Rusi fino vlečejo ukrajinarje v past iz katere ne bo izhoda. Mrtve bodo šteli v 10.000 ih....

  • Toma 19:50 11.september 2022.

    Putler postaja Pooptin ;-) Bo polno materiala za naše zveste rusoritolizce!