Svet
15 ogledov

Rusija in EU še naprej na bojni nogi

Čas srečanja se izteka, preboja ne pričakuje nobena stran. Žurnal24 main
Poteka drugi dan vrha Evropske unije in Rusije. V ospredju so trgovinska in energetska vprašanja. Odnosi kljub pričakovanjem ostajajo napeti.

Rusko stran zastopa predsednik Dmitri Medvedjev, v imenu Evropske unije pa so v Kabarovsk prišli predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, češki predsednik Vaclav Klaus in visoki predstavnik za skupno zunanjo politiko Javier Solana.

Napetost ostaja v zraku

Politiki so sicer zagotavljali, da so se odnosi med EU in Rusijo izboljšali, vendar pa razhajanja glede ključnih energetskih in političnih vprašanj ostajajo. ''Moramo se vrniti h gospodarski in finančni krizi. Moramo se pogovarjati o razmerah v energetskem sektorju in novi varnostni arhitekturi,'' se je glasil poziv Medvedjeva.

Samo navzdol
Odnosi so se skrhali po lanski kratki vojni med Rusijo in Gruzijo. Rusija je Unijo nedavno obtožila, da sama ustvarja nove napetosti z izboljševanjem vezi s šestimi nekdanjimi sovjetskimi republikami. Rusom se zdi problematično vzhodnoevropsko partnerstvo, ki ga je Unija ustanovila za tesnejše sodelovanje z državami na svoji vzhodni meji. Medvedjev je opozoril, da partnerstvo ne sme postati protirusko zavezništvo.

Že prej sta si bili strani v laseh zaradi plinskega spora. Medvedjev pa je še enkrat poudaril, da je za januarski plinski spor, zaradi katerega je del EU ostal brez plina, kriva izključno Ukrajina. Ruska stran je opozorila na možnost novega rusko-ukrajinskega plinskega spora. Medvedjev je dejal, da Moskva ''dvomi, da bo Ukrajina zmožna plačati ruski plin''. Dodal je, da je Rusija Ukrajini sicer pripravljena pomagati, vendar ''bi rada, da EU prevzame pomemben del tega posla''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.