Svet
1843 ogledov

Rusija izdala nalog za aretacijo Julije Navalne

Julija Navalna Profimedia
Rusko sodišče je izdalo nalog za aretacijo Julije Navalne, vdove ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je februarja v sumljivih okoliščinah umrl v oddaljenem zaporu na severu Rusije.

Po navedbah sodišča Julijo Navalno, ki živi v tujini, iščejo zaradi sodelovanja v ekstremistični organizaciji. Kot je v izjavi sporočilo sodišče, je odobrilo zahtevo preiskovalcev in za Navalno odredilo preventivni ukrep v obliki dvomesečnega pripora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soproga pokojnega Alekseja Navalnega je v odzivu na omrežju X izdajo naloga obsodila. "Vladimir Putin je morilec in vojni zločinec. Njegovo mesto je v zaporu," je dodala.

Navalna je po smrti soproga, ki je umrl 16. februarja v zaporu na skrajnem severu Rusije, obljubila nadaljevanje njegovega dela. Med drugim je med predsedniškimi volitvami v Rusiji marca letos, na katerih si je dolgoletni predsednik Vladimir Putin zagotovil že peti mandat, pozivala k množičnim protestom.

"To je priznanje Julijini odločnosti, da nadaljuje Aleksejev boj," pa je v odzivu na omrežju X zapisal nekdanji vodja štaba Navalnega Leonid Volkov.

Vse skupine in organizacije, povezane z Navalnim, so sicer v Rusiji označene za ekstremistične. Podporniki pokojnega oporečnika medtem trdijo, da je bil Navalni na Putinov ukaz ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 10:34 10.julij 2024.

    Ženska, ki ima JAJCA!

  • Kmodri_ 20:15 09.julij 2024.

    Ender3, si le spregledal Putlerja, vojnega zločinca, ki si povzpel iz nasilneža in kgbejvca na čelo Rusije?

  • Ender3 18:45 09.julij 2024.

    Kaj se Julija ne zaveda, da je Putin zelo maščevalen. Lahko se zgodi, da bo nesrečno padla iz kakega okna in balkona. Za otroka pa je ni briga.