Svet
760 ogledov

Rusija načrtovala atentat na nemškega direktorja

Rheinmetall  Armin Papperger
1/4
Epa
Ameriška obveščevalna služba je v začetku leta odkrila, da Moskva načrtuje umor Armina Pappergerja, izvršnega direktorja nemškega podjetja Rheinmetall, ki za Ukrajino proizvaja topniške izstrelke in vojaška vozila, je v četrtek poročala televizija CNN.

V Berlinu so potrdili, da so jih ameriški partnerji obvestili o domnevnem načrtu za umor Pappergerja, ki naj bi bil le ena v vrsti zarot ruske vlade za umor vodilnih v evropski obrambni industriji.

Rusija naj bi sicer v prizadevanjih po zaustavitvi dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dalj časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi, večinoma prek posrednikov. Šlo naj bi za širok spekter dejanj, od požigov skladišč, povezanih z orožarsko industrijo, do drobnih vandalizmov. Cilj naj bi bil tudi omajati javno podporo Kijevu.

Rheinmetall  Armin Papperger | Avtor: Epa Epa

Ameriški svet za nacionalno varnost navedb o obstoju zarote ni komentiral, je pa njegova tiskovna predstavnica Adrienne Watson potrdila, da Washington "vse intenzivnejšo rusko subverzivno kampanjo" jemlje resno in jo podrobno spremlja, tudi v sodelovanju z zaveznicami v Natu.

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov, ki veljajo za ključne v vojni v Ukrajini. Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil, kar je po besedah enega od obveščevalnih virov, na katere se sklicuje CNN, za Rusijo zelo zaskrbljujoče.

Rheinmetall  Armin Papperger | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 10
  • Kmodri_ 21:42 12.julij 2024.

    Putler steguje svoje kremplje po EU!

  • Jernej65 16:48 12.julij 2024.

    Rusofilčki verjamejo še samo morilskemu Putlerju. Vsaka njegova laž je za njih sveta resnica in vsaka resnica zahoda, je za njih največja laž. Rusofilski bebavčki ali Putlerjevi klečeplazci.

  • atamama 16:18 12.julij 2024.

    Tole futranje z informacijami že meji na pogovore najstnikov med 10-12 let, ki imajo bujno domišljijo in si delijo ''grozne'' zgodbe. Novinarji, posebno tisti, ki sodelujejo pri lansiranju teh nebluz dobro vedo, da ni državnika, ki bi potoval po svetu ...prikaži več brez garancij za njegovo varnost tujih obveščevalnih služb. Kaj mislite, da Zelinski potuje po svetu, ker je UA tako zvita? Ali pa ta direktor, kaj bo on spremenil, ker on dela za delničarje-lastnike, kaj bi se spremenilo? Pamet v roke, kajne?