Svet
8 ogledov

Rusija nadaljuje izkrcavanje

ukrajina Reuters
V Ukrajini na Krimu pričakujejo nedeljski referendum. Protesti v Donecku so zahtevali smrtno žrtev. Hekerji nad uradno stran Kremlja.

Z ruske vojne ladje so v bližini Sevastopola razložili večje število ruskih vojakov, tovornjakov in najmanj eno oklepno vozilo. Rusija tako krepi prisotnost svojih sil na Krimskem polotoku, kjer bo v nedeljo potekal referendum o priključitvi Rusiji.

V protestih umrl 22-letnik

V Donecku na vzhodu Rusije so v četrtek zvečer izbruhnili nemiri in spopadi med proukrajinskimi in proruskimi demonstranti. Pri tem je bil ubit 22-letni ukrajinski protestnik, ki se je udeležil zborovanja v podporo enotnosti Ukrajine. Umrl je zaradi vbodnih ran.

Zborovanje približno tisoč udeležencev je potekalo relativno mirno, dokler jih ni napadlo kakih 2.000 udeležencev proruskega zborovanja v tem mestu na jugovzhodu Ukrajine. V protestih je bilo ranjenih 16 ljudi.


Doneck, ki velja za trdnjavo odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, že ves teden pretresajo množični protesti;že pred tem so nastajali med proruskimi in proukrajinskimi demonstranti. Proruski protestniki so med drugim napadli poslopje regionalne vlade.

Ministra v Londonu o krizi

Medtem je v London že prispel ameriški državni sekretar John Kerry, ki naj bi se še danes sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, verjetno na zadnjih pogovorih o krizi v Ukrajini pred nedeljskim referendumom o priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

Zakonitost krimskega referenduma proučuje tudi Beneška komisija Sveta Evrope, ki bi lahko svojo odločitev prav tako sprejela že danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.