Svet
8 ogledov

"Rusija za nekatere narode tudi zaščitnica"

Odnos do Rusije je pozitiven, meni Putin. Žurnal24 main
Ruski predsednik Putin je na dan narodne enotnosti poudaril, da Rusija igra pozitivno vlogo v svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob dnevu narodne enotnosti ocenil, da je odnos velike večine ljudi v svetu do Rusije pozitiven, za nekatere narode pa je Rusija tudi zaščitnica njihovih interesov. Kot je poudaril, Rusija je in bo igrala pozitivno vlogo v svetu, "čeprav to nekaterim ni všeč, ker želijo zgraditi unipolarni svet, v katerem bi sami vladali človeštvu,".

V Rusiji danes obeležujejo dan narodne enotnosti, ki so ga uvedli pred tremi leti. Praznik sicer obeležuje osvoboditev Moskve izpod poljske okupacije leta 1612, zamenjal pa je 7. november, ki so ga praznovali ob obletnici oktobrske revolucije. Danes je tudi praznik ruske pravoslavne cerkve v čast Matere božje iz Kazana in ga obeležujejo po vsej Rusiji.

Praznik pa so izkoristili tudi desničarski skrajneži, ki so po Moskvi in Sankt Peterburgu korakali z vzklikanjem nacističnih gesel. Shod je v Moskvi minil brez večjih incidentov, v Sankt Peterburgu pa je policija prijela okoli 20 izgrednikov. Na shodih naj bi po podatkih policije skupno sodelovalo okoli 2000 desničarskih skrajnežev, medtem ko prireditelji trdijo, da se jih je samo v Moskvi zbralo preko 7000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.