Svet
426 ogledov

Rutte novi generalni sekretar zveze Nato

Mark Rutte Profimedia
Zveza Nato je potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva. 57-letni Rutte bo mesto generalnega sekretarja formalno prevzel oktobra.

Da bo Mark Rutte prevzel vodenje 32-članskega zavezništva, je postalo jasno minuli teden, ko je edini preostali konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis, sporočil, da odstopa od kandidature.

Rutte je svoje imenovanje označil za veliko čast, pri tem pa poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti. "Vodenje te organizacije je odgovornost, ki je ne sprejemam zlahka," je zapisal na omrežju X, ob tem pa izpostavil občudovanje nad odhajajočim generalnim sekretarjem Stoltenbergom.

Z Ruttejevim imenovanjem se bo 1. oktobra s čela zveze umaknil Norvežan Jens Stoltenberg, ki je Nato vodil zadnje desetletje. Stoltenberg je danes pozdravil izbiro svojega naslednika, ki ga je označil za pravega podpornika transatlantskih povezav, močnega voditelja in ustvarjalca soglasja. "Vem, da zapuščam Nato v dobrih rokah," je čestitko sklenil na omrežju X.

Rutte bo četrti Nizozemec na čelu Nata, usodo mandata pa mu bodo v veliki meri krojile letošnje volitve v ZDA. 

Zvezo Nato Rutte prevzema v času naraščajočih obrambnih proračunov, ki jih je sprožila predvsem ruska invazija v Ukrajini februarja 2022. Od takrat tako rekoč vse članice Kijevu pomagajo z vojaško opremo, pri čemer Nizozemska ni izjema.

Pod Ruttejevim vodstvom se je nizozemska vlada letos zavezala vojaški pomoči Ukrajini v višini 2,1 milijarde evrov v prihodnjih desetih letih, kasneje pa je k tej vsoti dodala še eno milijardo.

"Ukrajina mora zmagati to bitko. Za svojo in našo varnost," je pred časom govoril Rutte, ki bo že četrti Nizozemec na čelu Nata. Zavezništvo je bilo v nizozemskih rokah nazadnje med letoma 2004 in 2009, ko je funkcijo generalnega sekretarja opravljal Jaap de Hoop Scheffer.

Vrh zveze NATO | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Veliko odvisno od ameriških volitev

Ruttejev mandat bo v veliki meri odvisen od ameriških predsedniških volitev, ki bodo na sporedu 5. novembra. V tekmi med aktualnim predsednikom Joejem Bidnom in njegovim predhodnikom Donaldom Trumpom, bi zmaga slednjega pomenila novo preizkušnjo za zavezništvo.

Za razliko od Bidna republikanec velja za skeptika glede Nata, hkrati pa ni jasno, kaj bi Trumpov drugi mandat v Beli hiši pomenil za Ukrajino in njeno možnost samoobrambe, ki v veliki meri temelji ravno na stalni ameriški pomoči. Na vodilni vlogi ZDA pa prav tako temelji tudi Nato sam.

Golob pozdravil imenovanje Rutteja

Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil današnje imenovanje odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na položaju generalnega sekretarja zveze Nato. Kot je dejal, se veseli sodelovanja z njim.

"Pozdravljam današnjo odločitev Severnoatlantskega sveta, s katero je potrdil predsednika vlade Nizozemske Marka Rutteja za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato. Veselim se sodelovanja z Markom v smeri nadaljnje učvrstitve zveze Nato," so na družbenem omrežju X zapisali v kabinetu predsednika vlade.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Nelaži 13:08 27.junij 2024.

    še ena fašistična lutka klausa švaba, ki bo izpolnjevala njegov svetovni moto; "Imeli ne boste nič in boste srečni."

  • ico8 10:49 27.junij 2024.

    Nekdo je videl Ruttico kako se po Murglah sprehaja…

  • Enzgg4 06:55 27.junij 2024.

    Vojni hujskači.