Svet
6 ogledov

S komisijo nad zlorabami otrok

Papež Frančišek EPA
Papež Frančišek je danes oblikoval komisijo za preprečevanje spolne zlorabe otrok v katoliški cerkvi in nudenje pastoralne oskrbe za žrtve pedofilije.

Novico je sporočil član kardinalskega kolegija, ki od torka zaseda v Vatikanu, ameriški kardinal in bostonski nadškof Sean O'Malley, pri tem pa povedal, da bodo natančno sestavo nove komisije predstavili v bližnji prihodnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež se je za to odločil po priporočilu osmih kardinalov, ki jih je imenoval, da bi mu svetovali pri reformi kurije. S tem je papež sledil poti, ki jo je z ničelno stopnjo tolerance do tovrstnih zlorab začrtal njegov predhodnik Benedikta XVI.

Kodeks obnašanja

Komisija naj bi predložila kodeks profesionalnega obnašanja klerikov, smernice za cerkvene uradnike v posamičnih državah o tem, kako ravnati ob neprimernem obnašanju, in preverjanje posameznikov, ki želijo postati duhovniki, je povedal O'Malley.

Izobraževanje za delo z mladimi

Prav tako naj bi sestavila predloge za zaščito otrok, pri čemer naj bi šlo tudi za izobraževalne programe za duhovnike, semeniščnike in učitelje verouka, ki delajo z mladimi. Poleg tega naj bi okrepili sodelovanje s civilnimi oblastmi pri boju proti spolnim zlorabam v Cerkvi, je še poudaril ameriški kardinal.

V Vatikanu trdijo, da njihovi tožilci preiskujejo več tisoč domnevnih primerov zlorab mladoletnikov, a za zdaj ni jasno, koliko so jih potrdili in kakšne ukrepe so uvedli proti tistim, ki so jih spoznali za krive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.