Svet
1253 ogledov

S tovornjakom pripeljal, izstopil in začel streljati

Zahodni breg most kralja Huseina Allenbyjev most Profimedia
Na meji med Jordanijo in okupiranim Zahodnim bregom je v nedeljo prišlo do strelskega napada, v katerem so bili ubiti trije ljudje.

Napad se je zgodil na mostu kralja Huseina oz. Allenbyjevem mostu, ki ločuje Jordanijo in okupirani Zahodni breg. Po navedbah izraelske vojske se je moški s tovornjakom približal območju, izstopil iz vozila in začel streljati na izraelske stražarje, ki so bili na mostu. "Varnostne sile so terorista ubile, umrli so tudi trije izraelski civilisti," je v nedeljo na omrežju X sporočila vojska.

Glede na navedbe izraelskih sil torej ubiti stražarji niso bili niti pripadniki vojske, niti policije.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedeljski napad obsodil in napadalca označil za "zavržnega terorista, navdahnjenega z morilsko ideologijo", ki jo po njegovih besedah spodbuja Iran.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem v odzivu na napad sporočilo, da ta potrjuje, da "arabski narodi zavračajo izraelsko okupacijo, njene zločine in ambicije tako v Palestini kot v Jordaniji".

Do redkega napada na tem območju na meji med Jordanijo in Zahodnim bregom prihaja ob vse večjih napetostih med Izraelci in arabskim prebivalstvom v regiji, medtem ko izraelska vojska še vedno bombardira območje Gaze in izvaja racije proti Palestincem na okupiranem Zahodnem bregu.

Prehod prek mostu kralja Huseina v dolini reke Jordan je sicer edini mednarodni mejni prehod, ki Palestincem omogoča, da brez vstopa na izraelsko ozemlje odidejo z Zahodnega brega, ki ga Izrael zaseda od leta 1967.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 14:06 09.september 2024.

    Čisto nobene škode…

  • Grunf 13:32 09.september 2024.

    Arabski narodi predvsem zavračajo Palestince. Nikjer niso dobrodošli, ker dobro vejo, da z njimi dobijo Hamas, Hezbolah, predvsem pa Iransko revolucionarno gardo.