Svet
4 ogledov

Sakašvili odstopil, novi protesti

Sakašvili zahteva takojšnjo ustavitev napadov s strani Rusije. Žurnal24 main
Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je v skladu z zakoni odstopil s položaja, da bi se lahko posveti volilni kampanji pred predčasnimi predsedniškimi volitvami 5. januarja.

Parlament je danes tudi uradno potrdil datum volitev, ki jih je Sakašvili sklical po nasilni zadušitvi novembrskih protestov opozicije. Sakašvili, ki je prišel na oblast z mirno "revolucijo vrtnic" leta 2004, skuša znova pridobiti podporo volivcev, potem ko je z nasilno zadušitvijo protestov opozicije 7. novembra izgubil tudi zaupanje zahodnih zaveznikov.

Po odstopu Sakašvilija bo predsedniško funkcijo začasno opravljala predsednica parlamenta Nino Burdžanadze. V Tbilisiju se je prvič po nasilnem zatrtju protestov na začetku novembra zbrala množica 5.000 ljudi, ki je protestirala proti Sakašvilijevi vladavini. Zahtevali so vnovično delovanje neodvisne televizije Imedi, ki so jo oblasti za nedoločen čas prepovedale med izrednimi razmerami. Te so trajale do 16. novembra, zaradi njih pa si je prozahodni Sakašvili nakopal hudo grajo zahodnih držav.

Sakašvili naj bi imel po ocenah analitikov kljub nedavnim dogodkom in napetim razmeram v državi dobre možnosti za vnovično izvolitev. Opozicija je brez orientacije, dosedanjemu predsedniku pa gre na roke tudi izbira datuma volitev, petega januarja. Takrat bo namreč Gruzija še v novoletnem vzdušju zato bo volilna udeležba zelo nizka, kar je za Sakašvilija dobro, dodajajo poznavalci razmer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.