Svet
27 ogledov

Sanader ostal brez premoženja

Sanader ob prihodu v salzburški pripor. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Direktor urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala je uradno potrdil, da je sodišče Sanaderju zamrznilo premoženje. Sanader prestal zaslišanje v Avstriji.

Na vprašanje, ali je premoženje nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanadarja blokirano, je direktor urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala Dinko Cvitan odgovoril: "Da, premoženje je blokirano."

Cvitan je v intervjuju za hrvaško televizijo Nova TV tudi zavrnil očitke, da je očitno prišlo do odtekanja informacij iz hrvaških varnostnih organov, saj da so vsi na Hrvaškem vključno s Sanaderjem že dan prej vedeli, kaj se pripravlja. Cvitan je le na kratko odgovoril: "Informacije niso odtekale in niso vedeli vsi na Hrvaškem." Glede nadaljnjih korakov pa pravi, da morajo najprej zaslišati približno sto prič in pregledati finančna poročila, tako da je do obtožnice še daleč.

Sanader na zaslišanju: "Nisem želel pobegniti."
"Sanader je bil zelo skoncentriran na zaslišanju,"
pravi odvetnik nekdanjega hrvaškega premierja Werner Suppan. Dodaja še, da se izredno dobro razume s sostanovalcem v celici, ki prestaja kazen zaradi kraje.

Trepetajo zaradi Sanaderja
Kaj vse se je dogajalo pred zaslišanjem, kakšni so možni scenariji in kdo vse trepeta zaradi Sanadarjeve aretacije, si preberite v članku Zaradi Sanadarja trepetajo.

Sanader vztraja, da ni želel pobegniti, ampak da se je nameraval vrniti na Hrvaško, a ga je avstrijska policija prehitela, poroča Večernji list. Po besedah odvetnika nima nič proti izročitvi Hrvaški, vendar tega danes na zaslišanju ni izrecno izjavil. "O tem bomo razpravljali, ko preteče 14-dnevni pripor," je dejal Suppan.

Naslednje zaslišanje bo čez 14 dni, kar pomeni, da v prihodnjih dveh tednih Sanader najverjetneje ne bo izročen Hrvaški.

 

Žena vedela za vse?
Hrvaški mediji zdaj ugibajo, ali je za Sanadarjeve posle vedela tudi njegova žena, ki jo ocenjujejo kot alfa žensko. Več si lahko preberete v članku Sanaderjeva žena – alfa ženska.

Če bo Sanader izročen Hrvaški in na tamkajšnjem sodišču spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora.

Skrivnostni sodnik
Avstrijsko sodišče se je odločilo, da bo identiteta preiskovalnega sodnika, ki je danes zaslišal Sanaderja, ostala skrivnost, poroča Index.hr. Kot razlog so navedli, da se bojijo, da bi bil v primeru razkritja izpostavljen raznim pritiskom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.