Svet
10 ogledov

Sarkozy: EU v globoki krizi

Žurnal24 main
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je evropske parlamentarce pozval k oblikovanju močne skupne obrambne politike EU.
"Kako naj ima Evropa političen vpliv v svetu in naj bo faktor miru in ravnotežja, če ne more sama poskrbeti za svojo lastno obrambo," se je v govoru pred evropskimi poslanci v Strasbourgu vprašal Sarkozy. Treba je razpravljati o izgradnji lastne obrambe, pa tudi o reformi zveze Nato, je v predstavitvi svoje vizije Evrope še poudaril Sarkozy, čigar država bo v drugi polovici leta 2008 predsedovala Uniji.

Francoski predsednik je poudaril tudi, da mora Evropa v svetu globalizacije ohraniti svojo identiteto in zavarovati svoje interese, ter posvaril pred brezpogojno liberalizacijo, ki bi Unijo postavila v neenakopraven položaj glede na njene trgovinske partnerje. Po njegovem mnenju so državljani EU trenutno v globoki krizi identitete, ki je povezana z globalizacijo. Ideja očetov sedanje EU, da Evropo zgradijo na gospodarstvu, premogu in jeklu, je bila odlična, vendar pa je gospodarstvo v zadnjem času zasenčilo politiko in kulturo, je še dejal.

Evropa mora zavarovati svoje interese, je prepričan Sarkozy. Poudaril je, da moramo biti sposobni zavarovati se, tako kot to počnejo drugi, če nočemo postati obupana žrtev nelojalne konkurence.  "Če se imajo drugi pravico braniti pred dampingom, zakaj ne Evropa?" je med drugim vprašal Sarkozy. Evropa ne želi protekcionizma, vendar pa bi morala po mnenju francoskega predsednika zahtevati vsaj vzajemnost in si zagotoviti neodvisnost pri oskrbi z energijo in hrano.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.