Svet
404 ogledov

Scholz za mirovno konferenco, na kateri mora biti tudi Rusija

Olaf Scholz Epa
Nemški kancler Olaf Scholz meni, da je čas za intenzivnejša prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini.

V pogovoru za televizijo ZDF je v nedeljo izrazil prepričanje, da se bo odvila še ena mirovna konferenca, na kateri mora biti tokrat tudi Rusija.

"Menim, da je napočil čas, ko moramo razpravljati tudi o tem, kako se lahko izvijemo iz te vojne situacije in hitreje dosežemo mir," je v letnem poletnem intervjuju za javno televizijo, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Do poziva prihaja v času, ko je nemški kancler ob znakih utrujenosti javnosti od konflikta, ki ga je leta 2022 z invazijo na Ukrajino začela Rusija, pod vse večjim pritiskom. Skrajno desna AfD in skrajno leva BSW, ki se obe zavzemata za ustavitev dobave orožja Ukrajini, sta na deželnih volitvah minuli teden močno okrepili podporo, medtem ko je Scholzeva koalicija doživela udarec.

Nemčija je glede pomoči v orožju za ZDA druga največja podpornica Ukrajine in vlada v Berlinu je že večkrat obljubila, da bo Kijevu pomagala, dokler bo potrebno.

Prizadevanja za še eno mirovno konferenco

Scholz je izrazil tudi prepričanje, da se bo odvila še ena mirovna konferenca. "Vsekakor bo še ena mirovna konferenca. In ukrajinski predsednik in jaz sva si enotna, da mora vključevati tudi Rusijo," je dejal.

Prvi mirovni vrh je junija organizirala Švica na prošnjo Kijeva, Rusija pa nanj ni bila povabljena. Na srečanju niso razpravljali o konkretnih mirovnih pogajanjih, se pa je okoli 80 držav v sklepni izjavi zavezalo k spoštovanju načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav v okvirih mednarodno priznanih meja, vključno z Ukrajino.

Kijev si prizadeva za organizacijo drugega tovrstnega vrha še to leto, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je konec julija dejal, da bi morala biti za dosego dejanskih rezultatov na srečanju prisotna tudi Rusija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli teden izrazil pripravljenost na pogajanja s Kijevom. Je pa Moskva doslej vztrajala, da bi se morala Ukrajina odpovedati ozemlju, ki ga Rusija po zavzetju obravnava kot svojega, kar je za ukrajinsko stran nesprejemljiv pogoj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri_ 10:50 10.september 2024.

    Putler se ne bo pogajal....do končnega propada! Samo povem...

  • Enzgg4 03:35 10.september 2024.

    Ta kurc bi moral končati enako kot je končala Dolfetova opozicija po letu 33

  • jezero 15:52 09.september 2024.

    Nemčija nima denarja, da bi se šla vojno z Rusijo.