Svet
26 ogledov

Scientološka cerkev sili v splave

Stavba scientološke cerkve v Parizu. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Dva nekdanja pripadnika scientološke cerkve trdita, da vodilni na vse mogoče načine zlorabljajo člane.

Christie King Collbran in njen soprog sta bila vzgojena kot scientologa. V najstniških letih sta začela delati za skupino elitnejših članov cerkve, ki skrbijo, da vse teče kot po maslu. Enota je znana tudi kot Sea Organization. Po 13 letih sta se, kot pravita, nehala slepiti in cerkev zapustila.

Duhovi iz preteklosti
Scientologija je ezoterična religija. Ustanovil jo je pisatelj fikcijskih romanov L. Ron Hubbard. Scientologi verjamejo, da nas zaznamujejo negativni spomini iz preteklih življenj. Z uporabo Hubbardovih metod pa naj bi verniki sčasoma prišli na čisto. Skrivnosti vere vodilni razkrivajo le postopoma, napredovanje je odvisno od količine denarja in časa, ki ga posameznik nameni za cerkev.

Bila sta sužnja
Ko sta začela delati za Sea Organization, sta morala podpisati pogodbo za milijon let – v skladu s prepričanjem vere, da so scientologi nesmrtni. Delati sta morala vse dni v tednu, praktično brez počitka, spala sta le nekaj ur na dan, prave plače nista dobivala.

Silili k splavom
Povedala sta, da je vodilni David Miscavige pogosto pretepal člane Sea Organization, in to kar na sestankih, poročajo spletne strani New York Timesa. Dogajalo naj bi se celo, da so ženske silili k splavom. Če pa so jim povedali, da želijo zapustiti skupnost, so jih celo zapirali v samice.  

Tudi znani jim obračajo hrbet
Scientologija ima veliko zagovornikov tudi med zvezdniki. Med najglasnejšimi so Tom Cruise, John Travolta in Nancy Cartwright, ki je svoj glas posodila Bartu Simpsonu.

Vendar pa tudi zvezdniške ovčice niso več tako zveste. Režiser in scenarist Paul Haggis, ki je dobil oskarja za filma Punčka za milijon dolarjev in Usodna nesreča, je scientološke vrste zapustil po 35 letih. V izstopnem pismu je zapisal, da je spoznal, da so izjave o ''nečednostih'' vodstva cerkve resnične: ''To niso zgolj obtožbe zunanjih ljudi, ki nas želijo oblatiti.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.