Svet
477 ogledov

Še ena zaskrbljujoča napoved Severne Koreje

Kim Jong Un Profimedia
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je napovedal povečanje severnokorejskega jedrskega arzenala.

Spričo groženj ZDA in njihovih zaveznic mora Severna Koreja povečati svoj jedrski arzenal, je v ponedeljek dejal severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Po njegovih besedah je sicer Severna Koreja odgovorna država, katere jedrsko orožje ne predstavlja grožnje nikomur, poročanje severnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

V govoru na proslavi ob 76. obletnici ustanovitve Severne Koreje v središču Pjongjanga je Kim dejal, da mora država spričo različnih groženj ZDA in njihovih zaveznic "temeljiteje izpopolniti" svoje jedrske zmogljivosti. Napovedal je krepitev tako jedrskega arzenala kot ukrepov za pripravljenost oboroženih sil na boj.

"Naša država je odgovorna jedrska država. Nenehno smo izpostavljeni resni jedrski grožnji. Naše jedrsko orožje za obrambo ne ogroža nikogar," je dodal.

V zadnjih dveh letih vse več preizkusov raket

Čeprav proti Severni Koreji veljajo mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski program, Pjongjang že leta razvija rakete, ki bi lahko nosile jedrske konice. V zadnjih dveh letih je znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov, obenem pa okrepila vojaško sodelovanje z Rusijo ter zaostrila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Točen obseg severnokorejskega jedrskega arzenala ni znan. Po podatkih Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) naj bi imela država med drugim približno 50 jedrskih bojnih konic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • atamama 12:30 10.september 2024.

    Pametno, da jih bo za Južno K dovolj in Japonce. Da ne bo treba šparat ko se bo začelo.....

  • Kmodri_ 10:48 10.september 2024.

    Pujsek se bo toliko časa igral z bombo, da mu jo razneslo pod ritko!