Svet
5969 ogledov

"S 15 leti nihče ne bi smel umreti na tak način"

Ancona stampedo Twitter/Vigili del Fuoco
Šest mrtvih, med njimi pet najstnikov, več kot sto ranjenih v stampedu. V klubu je bilo okoli tisoč obiskovalcev, ko je med njimi zavladala panika.

Okoli 1. ure ponoči je v klubu v bližini italijanskega mesta Ancona, kjer je potekala zabava, zavladala panika. Ljudje so se spustili v beg, pri čemer je šest mladih ljudi umrlo, več kot sto je ranjenih. Med ranjenimi naj bi jih bilo dvanajst hudo poškodovanih, nekateri naj bi bili v kritičnem stanju. 

Med smrtnimi žrtavni naj bi bilo pet mladoletnikov, tri dekleta in dva fanta, ter mama, ki je na koncert spremljala svojo hčerko. 

Na spletu se je pojavil posnetek dogajanja pred vhodom v klub. Posnetek je zelo nazoren. 

Kot poroča italijanska agencija Ansa, naj bi v prostoru zaznali nenavaden vonj. "Plesali smo in čakali na nastop Sfera Ebbasta, ko so zavonjali jedek vonj. Šli smo proti enemu od izhodov v sili, a so nam varnostniki rekli, da ne smemo tam ven in naj se vrnemo," je povedal šestnajstletnik, ki je bil v dogodku poškodovan. 

Ancona stampedo | Avtor: Epa Epa

V diskoteki več ljudi, kot je dovoljeno

Po prvih ugotovitvah preiskovalcev so organizatorji koncerta prodali več kart, ko ti bi jih smeli. V diskoteki bi namreč bilo lahko le 870 oseb, prodanih pa je bilo 1300 vstopnic. "Vzrok za nesrečo bi lahko bila razpršitev jedke substance, zaradi katere so mladi začeli bežati in hoditi drug po drugem. Na žalost je umrlo šest oseb, več deset jih je ranjenih," so prek Twitterja objavili gasilci.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je družinam žrtev že izrazil sožalje in zahteval temeljito preiskavo. "Državljani imajo pravico do varnosti, tako na delovnem mestu kot tudi na krajih, kjer se zabavajo," je še sporočil predsednik.

V italijanski poslanski zbornici, kjer danes poteka razprava o proračunu, so se žrtev nesreče spomnili z minuto molka. Nesreča je tudi oživila razpravo o varnosti italijanskih diskotek, ki so znane potem, da so pogosto prizorišče nasilja in nezakonitih poslov.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v odzivu na nesrečo zahteval pojasnila in dejal, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. "S 15 leti nihče ne bi smel umreti na tak način," je v Rimu dejal Salvini in napovedal minuto molka na napovedani prireditvi njegove stranke v Rimu. "Dolžnost je, da najdemo odgovorne za šest smrtnih žrtev, tiste, ki so zaradi zlobe, neumnosti ali lakomnosti večer zabave spremenili v tragedijo," je še dejal italijanski notranji minister.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.