Svet
36281 ogledov

Šest otrok ostalo samih: oče v zaporu, mati jih je zapustila

Stara hiša Profimedia
Otroci stari od tri do 15 let sami skrbijo zase. Najstarejši 15-letni Stevan ne hodi redno v šolo, opravlja fizična dela, da bi prehranil pet sester, 11-letna Sanja pere, čisti in uspava najmlajše.

V kraju Novi Kozjak pri Alibunaru šest otrok živi brez staršev. Mati jih je zapustila, oče je v zaporu. Pogosto nimajo hrane, plenic in čevljev. Mati, ki se je ponovno poročila in živi v bližini, včasih pride za konec tedna. "Ko pride socialna pomoč, greva z Magdaleno v Alibunar in kupiva meso, kruh in mleko," je za srbski Kurir pojasnila 11-letnica.

Direktor Centra za socialno delo v Alibunaru Zoran Prebiračević pravi, da so seznanjeni s tem, da mati zanemarja otroke. "Naš cilj je, da otroci ostanejo v družini, zato smo dali vse od sebe, da bi ustvarili pogoje, da bi mati živela z njimi. Vedno znova nam je zagotavljala, da bo živela z njimi," je povedal.

Že avgusta lani so zoper mater podali kazensko prijavo zaradi zanemarjanja otrok. "Žal nam je, da tožilstvo ne ukrepa hitreje, mi se bomo maksimalno potrudili, na koncu jih bomo najverjetneje namestili v rejniško družino," pravi Prebiračević.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • alen009 14:41 13.februar 2020.

    Otroci se mi smilijo. O dveh idijotih, ki sta jih naredila je škoda besed. Bumerang se vednoi vrne, prej kot slej. Vse dobro otrokom.

  • NeAnonimni 13:11 13.februar 2020.

    Da mati zapusti 6 otrok.. :).. bi človek rekel, da nima neki materniskega nagona.