Svet
7 ogledov

Si poslanci pogačo delijo po svoje?

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Evropski parlament pretresa poročilo v zvezi z zlorabami pri izrabi mesečnih prejemkov, namenjenih asistentom poslancev.

Poročilo, ki je zaenkrat javnosti še nedostopno, je na vzorcu 167 plačil raziskalo, kako 785 članov parlamenta uporablja denar, namenjen za njihove asistente. Zneski v ta namen segajo vse do številke 17.000 evrov na mesec.


Poročilo so si lahko doslej ogledali le člani odbora za nadzor nad proračunom, pa tudi oni si niso smeli delati nikakršnih zapiskov, podpisati pa so morali tudi izjavo, da o poročilu ne bodo govorili v javnosti. Chris Davies, član odbora in britanski poslanec iz vrst liberalcev, je po videnem dejal, da je poročilo šokantno, saj da kaže na velike zlorabe sredstev. Med drugim naj bi poročilo ugotavljalo, kako se zneski za plačevanje številnih asistentov namenjajo samo eni osebi ali pa denar prejemajo poslanci, ki do njega sploh niso upravičeni, saj nimajo asistentov.
Morda le ni tako hudo ...
Davies meni, da bo na prepihu kar nekaj poslancev, obenem pa je že pozval OLAF, posebno komisijo pri EU za boj proti goljufijam, naj prevzame v roke zadevo. Njegov kolega Avstrijec Herbert Bösch iz vrst socialistov je bil pri komentiranju poročila manj dramatičen. Dejal je, da po njegovem mnenju ni dokazov o večjih zlorabah in da gre predvsem za govorice. Tudi tiskovno predstavništvo EP je zatrdil, da preiskava ni ugotovila posameznih zlorab.

Mnogi menijo, da poročilo ostaja pod ključem zato, da ne bi vplivalo na izvedbo parlamentarnih volitev, ki so že sicer običajno zelo slabo obiskane.

Poročilo je razburilo le nekaj mesecev zatem, ko je parlament končno postavil merila za dodeljevanje sredstev za potrebe delovanja poslancev, saj so se predtem v medijih stalno pojavljale obtožbe o zlorabah tega vira.

Poslanci so upravičeni do sredstev, s katerimi lahko najamejo asistente in pripravnike, prav tako pa redno prejemajo tudi dodatke za potovanja. Denar se razdeljuje po zapletenem sistemu, ki vključuje tri različne načine najemanja osebja in 27 različnih načinov obdavčevanja. Po naslednjih volitvah naj bi sistem najemanja pomožnega osebja poenotili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.