Svet
2 ogledov

Sirija: posredovanje šele po padcu?

Ameriški marinci EPA
Zahodne države razmišljajo, da bi bilo zaradi kemičnega in biološkega orožja v Siriji po morebitnem sesutju režima Bašarja Al Asada treba vstopiti z vojsko.

ZDA in zaveznice razmišljajo o možnosti, da se režim Bašarja Al Asada povsem sesuje, vojska pa se razpusti. Tako bi zaloge kemičnega in biološkega orožja te države postale zelo ranljive za krajo.

Scenarij predvideva kar 50 tisoč ali 60 tisoč zahodnih vojakov, ki bi vstopili v državo. To bi bilo premalo za mirovno misijo, a dovolj, da zavarujejo skladišča orožja. To bi se zgodilo, če pride do najhujšega scenarija in orožij zaradi tveganj za prebivalstvo ne bi bilo mogoče uničiti z bombardiranjem, poroča Reuters, ki se sklicuje na anonimne diplomatske vire.

Administracija Baracka Obame naj sicer ne bi imela načrta s kopensko vojsko ali območjem prepovedi letenja posredovati v spopadih v Siriji.

ZDA se bojijo, da bi orožje prišlo v roke Hezbolaha

Bela hiša tovrstnih načrtov ni komentirala, so pa izjavili, da so po njihovih podatkih tovrstna orožja pod nadzorom sirskega režima. "Vojska ima ta skladišča dokaj dobro zaščitena. Če bi se to nenadoma spremenilo in bi orožja padla v napačne roke, na primer v roke Hezbolaha ali kakšne druge ekstremistične skupine v soseščini, pa bi to bila katastrofa," je za CNN julija povedal ameriški obrambni minister Leon Panetta.

Natančnih podatkov o tem, ali in kakšna kemična in biološka orožja posreduje sirski režim, ni, obstaja pa splošno prepričanje, da so tovrstno orožje začeli kopičiti v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.