Svet
12 ogledov

Sirija pričakuje napad "vsak trenutek"

Sirija EPA
Sirija pričakuje vojaški napad "vsak trenutek", je za francosko tiskovno agencijo AFP danes dejal predstavnik sirskih varnostnih oblasti.

Z vojaškim posredovanjem v državi grozijo ZDA, ki so v petek za napad s kemičnim napadom vnovič okrivile sirski režim. V znak solidarnosti s slednjim pa se je danes v Damask napotila delegacija iz Irana. "Pričakujemo napad v vsakem trenutku. Pripravljeni smo odgovoriti v vsakem trenutku," je izjavil sirski varnostni predstavnik, ki ni želel biti imenovan.

Inšpektorji ZN, ki so v Siriji preiskovali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska, so danes zapustili Sirijo. Že v petek so zaključili preiskavo in naj bi še danes o svojih ugotovitvah poročali generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu. Z odhodom inšpektorjev se je odprlo okno za morebiten napad ZDA na Sirijo, ki režim Bašarja al Asada obtožuje odgovornosti za omenjeni kemični napad. V njem naj bi po navedbah Washingtona umrlo 1.429 ljudi, od tega 426 otrok.

Iranska delegacija bo preučila razmere

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek dejal, da razmišlja o "omejenem" posredovanju v tej državi, pri čemer je poudaril, da se še ni odločil o ničemer.

Iz Irana pa je medtem danes v Sirijo in sosednji Libanon odpotovala delegacija iranskega parlamenta, ki naj bi preučila razmere in "obsodila uporabo kemičnega orožja s strani terorističnih skupin". Tričlansko delegacijo vodi predsednik vplivnega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Alaedin Borudžerdi. Po poročanju iranske tiskovne agencije Isna naj bi se iranska delegacija med petdnevnim obiskom srečala tudi s sirskim predsednikom Asadom.

Kot je pojasnil predstavnik iranskega parlamenta Hosein Šejkolislam, je namen obiska "preučiti situacijo v Siriji, obsoditi uporabo kemičnega orožja s strani terorističnih skupin in vztrajati, da se najde politična rešitev za sirsko krizo".

Iran v sirskem konfliktu podpira predsednika Asada, sicer tesnega zaveznika Teherana v boju proti skupnemu sovražniku Izraelu, še navaja dpa. Iran tudi ostro nasprotuje vojaškemu napadu Zahoda na Sirijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.