Svet
10 ogledov

Širitev EU sredi 2013?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Neformalno se kot možen datum vstopa Hrvaške v Evropsko unijo (EU) omenja sredina leta 2013. Evropski komisarji navdušeni nad napredkom Hrvaške.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, katere mnenje je pri zapiranju poglavja o pravosodju odločilno, je navdušena nad napredkom Hrvaške pri uresničevanju meril za zaprtje poglavja o pravosodju in podpira njegovo zaprtje. Komisarka je poudarila, da mora odločitev o priporočilu za zaprtje poglavja sprejeti ves kolegij komisarjev.

Z njenim mnenjem se po navedbah virov strinja tudi komisar za širitev Štefan Füle, ki bo o tem v četrtek poročal odboru stalnih predstavnikov držav članic pri EU. V ponedeljek naj bi o Hrvaški govorili tudi zunanji ministri EU.

Zapiranje "poglavja vseh poglavij"
Poglavje o pravosodju velja v pogajanjih Hrvaške z EU za "poglavje vseh poglavij". Komisija je marca v poročilu o napredku pri tem poglavju ugotovila, da Hrvaška še ni izpolnila polovice od zahtevanih meril, a od takrat je država po mnenju Redingove dosegla bistven napredek.

Obstajala naj bi velika verjetnost, da bo Hrvaška junija ali še verjetneje julija končala pristopna pogajanja, nato v začetku prihodnjega leta podpisala pristopno pogodbo, ratifikacijski proces pa običajno traja leto in pol.

V EU sredi 2013?
Neformalno se kot možen datum vstopa Hrvaške v EU omenja sredina leta 2013, kar pomeni, da bi se država Uniji pridružila tik pred iztekom sedanje finančne perspektive, ki pokriva obdobje 2007–2013.

V Bruslju politično voljo za končanje pogajanj Hrvaške z EU še pred poletnimi počitnicami pojasnjujejo z željo, da bi pogajanja čim manj vplivala na tamkajšnje volitve in da bi okrepili sedaj šibko podporo Hrvatom vstopu v EU.

Hrvaška je doslej začasno zaprla 30 od skupno 35 poglavij. Za zaprtje ji preostanejo še štiri poglavja – pravosodje, konkurenca, ribištvo ter finančne in proračunske določbe pa tudi poglavje razno, o katerem se sicer ne pogaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.