Svet
0 ogledov

"Sirska vlada se nedvomno zaveda trpljenja"

Ženska, ki jo je ustrelil snajperist v Alepu Reuters
Sirski uporniki so okrepili napade na položaje sirskih zračnih sil, ki z vsakodnevnim bombardiranjem zahtevajo na desetine žrtev. Uporniki napadajo predvsem vojaška letališča, po lastnih navedbah pa so v zadnjih dneh uničili kakih ducat helikopterjev in letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju Observatorija za človekove pravice so uporniki zavzeli tudi poslopje protizračne obrambe v mestu Albu Kamal na severu države ob meji z Irakom in zasegli več protiletalskih raket, napadli so tudi bližnje letalsko oporišče. Vladne sile so odgovorile s povračilnimi bombardiranji. Nadaljevali so se tudi spopadi za nadzor v največjem mestu Alep, kjer vladne sile položaje upornikov napadajo tako z letali kot s kopenskimi silami.

Brahimiju prezgodaj za razmišljanje o posredovanju

Lakhdar Brahimi  | Avtor: Reuters Reuters
Novi posrednik Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi je pozval vse strani v Siriji h končanju nasilja, pri čemer je oblasti v Damasku izpostavil kot "najbolj odgovorne" za končanje sovražnosti.

V pogovoru za satelitsko mrežo Al Arabija je Brahimi na dan, ko je uradno prevzel položaj, ocenil, da je prezgodaj za razmišljanje o napotitvi arabskih ali mednarodnih sil v Sirijo, saj bi vojaško posredovanje pomenilo neuspeh političnega procesa. Po njegovi oceni ne gre imeti vnaprejšnjih idej za rešitev krize v Siriji. "Sirska vlada se nedvomno zaveda obsega trpljenja sirskega ljudstva in njegovih zahtev. Sprememba je potrebna in nujna in treba je uresničiti legitimne želje ljudstva," je dejal.

Opozicija se mora po besedah Brahimija na drugi strani zavedati, da so razmere nevarne in da je treba dati prednost interesom sirskega ljudstva, ne pa skupin ali posameznikov.

Premajhna podpora velesil

Poudaril je še, da svoje naloge ne bo mogel dobro opraviti, če ne bo imel "popolne in jasne podpore Varnostnega sveta ZN", ki je sicer glede Sirije razklan, saj sta Rusija in Kitajska še vse poskuse za resnejše ukrepanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada preprečili z vetom. Brahimi je še ocenil, da trenutno resolucija VS ZN ni potrebna.

Brahimi je na položaju nasledil Kofija Annana, ki je 2. avgusta sporočil, da po izteku mandata konec avgusta ne želi več biti posrednik prav zaradi premajhne podpore velesil in potem, ko je propadel njegov mirovni načrt zaradi nespoštovanja prekinitve ognja v Siriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.