Svet
15 ogledov

Sirska vojska se še ne umika

Sirija Reuters
Za zdaj ni znakov, da bi se sile sirske vojske začele umikati z gosto naseljenih območij, kot to predvideva načrt posebnega odposlanca Arabske lige in ZN Kofija Annana. Vojska bi se morala umakniti davi ob petih zjutraj.

V skladu z načrtom imata zdaj obe strani 48 ur časa za vzpostavitev popolnega premirja, temu pa naj bi sledila implementacija šestih točk Annanovega mirovnega načrta za Sirijo.

A sirski režim je že v nedeljo sporočil, da želi pred popolnim umikom vojske pisna zagotovila opozicijskih skupin, da bodo položile orožje, zato številni dvomijo v uresničitev načrta, čeprav je sirski predsednik Bašar al Asad nanj pristal. Poleg tega so se v zadnjih dneh še okrepili napadi režimskih sil.

O napadih iz Sirije poročajo tudi danes, in sicer predvsem iz pokrajin Hama in Homs, sirske sile pa obstreljujejo tudi predmestje tretjega največjega mesta Alep, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadih v ponedeljek ubitih najmanj 105 ljudi, konec minulega tedna pa 180.

Streljali na begunce

Sirske sile so v ponedeljek streljale tudi na begunsko taborišče na turški strani meje s Sirijo, od koder poročajo o več ranjenih. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes to dejanje označil za "jasno kršitev" meje med državama ter napovedal sprejetje ustreznih ukrepov, pri čemer podrobnosti ni pojasnil.

Taborišča za sirske begunce ob turško-sirski meji naj bi danes obiskal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Annan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.