Svet
22491 ogledov

Slabe novice iz Nemčije, vplivale bodo tudi na nas

Olaf Scholz v Tel Avivu Epa
Nemški bruto domači proizvod (BDP) naj bi se po napovedih vodilnih nemških ekonomskih inštitutov letos skrčil za 0,1 odstotka, so neimenovani viri razkrili za nemško tiskovno agencijo dpa. Uradno poročilo bodo inštituti objavili v četrtek. Spomladi so za letos Nemčiji napovedovali 0,1-odstotno gospodarsko rast.

Vodilni nemški gospodarski inštituti IFW, Ifo, DIW, IWH in RWI dvakrat na leto za nemško gospodarsko ministrstvo pripravijo napoved gibanje nemškega BDP za tekoče in prihodnje leto.

Viri so za dpa razkrili, da naj bi inštituti v tokratnem poročilu, ki bo uradno objavljeno v četrtek, napovedali 0,1-odstotno skrčenje največjega gospodarstva območja z evrom.

Za prihodnje leto sicer še naprej pričakujejo gospodarsko rast, vendar naj bi tudi to oceno popravili navzdol. Neuradno po novem pričakujejo, da se bo nemški BDP leta 2025 okrepil za 0,8 odstotka, medtem ko so marca letos napovedali 1,4-odstotno rast.

Klemen Boštjančič Slovenija Minister povedal, kdaj bomo imeli višje plače

Nemško gospodarstvo sta prizadela pandemija covida-19 in izbruh vojne v Ukrajini, pri čemer sta posledična energetska draginja in visoka inflacija zavirali gospodarsko rast.

Vlada kanclerja Olafa Scholza načrtuje sveženj ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti, vendar se gospodarstveniki pritožujejo, da so ukrepi nezadostni in zahtevajo temeljite reforme. Med njihovimi glavnimi izzivi so visoke cene energije, pretirana birokracija in pomanjkanje kvalificiranih delavcev, poroča dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Enzgg4 05:00 26.september 2024.

    Saj mu bo odklenkalo, malemu licemernemu fašistku. Povozila ga bosta AfD in BSW.

  • Plavi-mil 08:51 25.september 2024.

    Prokleti komunisti cuzialisti, uničujejo VSE kar je dobrega, isto se dogaja v Sloveniji , te levičarje bi bilo treba prepovedati, da bi vas že enkrat hudič vzel, lopovi nesposobni, kam ste pripeljali Evropo in uspešne države, marš golazen levičarska.

  • Nevica 07:04 25.september 2024.

    Nekateri od artiklov, ki jih moram redno kupovati so se v času golobove vlade podražili za več kot 100%. Prijateljica je bila mesec dni na doupstu v Sloveniji, sicer živi v Švici. Ugotovila je, da naše cene marsikje že presegajo ...prikaži več švicarske, pa so naše plače zeloooo daleč od švicarskih. Golob tega ne opazi, ker vsak mesec dobi predsedniško plačo in še 15.000 EUR iz zasebnega energetskega podjetja, pa še prihranke iz GENI ima. Goloba Slovenija ne zanima. Samo njena energetika!!!!In naš denar!