Svet
12 ogledov

Slovenci v resnici želijo hrvaško nafto

Kakšen dostop do odprtega morja, nafta je tisto, kar na hrvaških tleh iščejo pre Žurnal24 main
Upokojeni častnik Hrvaške vojske se je po lastnih trditvah dokopal do prave resnice v ozadju spora za Piranski zaliv. Slovenija si želi nafte, ki leži pod "hrvaško" stranjo zaliva.

Nediljko Pušić je dlje časa iskal odgovor na vprašanje, zakaj Slovenija v resnici blokira Hrvaško pri vstopanju v EU in zakaj da so slovenski apetiti po Piranskem zalivu oziroma prostem dostopu na odprto morje tako veliki. Sklicuje se na dokumente "svetovnih inštitucij in strokovnjakov", ki potrjujejo veliko skrivnost, za katero Slovenci vedo že dolgo, Hrvati pa so zanjo izvedeli šele po njegovi zaslugi.

Sklicujoč se na ameriške topografske in geološke karte ter podatke ameriške geološke službe Pušić trdi, da se na robu spornega zaliva nahaja bogato nahajališče nafte in zemeljskega plina. Pušićevi podatki po poročanju Slobodne Dalmacije kažejo, da je ob obali Istre velik bazen z na milijoni sodčkov neodkrite nafte ter na milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Polovica vseh teh količin naj bi se nahajalo pod morjem v akvatoriju med Savudrijo in Umagom, in to prav tam, kjer naj bi potekal t. i. dimnik, prek katerega bi imela Slovenija dostop na odprto. V notranjosti Piranskega zaliva večjih nahajališč naj ne bi bilo.

Podatke naj bi izvohal Rupel
Skrivnostna zgodba se je po trditvah častnika začela leta 1989, ko so Madžari ZDA zaprosili, naj pregledajo naftne in plinske rezerve v njihovi bližini, saj so se hoteli otresti odvisnosti od Sovjetske zveze. Ameriški strokovnjaki so tako analizirali in v karte vrisali zbrane geološke podatke o možnosti še neodkritih nahajališč s celotne Evrope, tudi z Jadrana. Pušić trdi, da se je do teh podatkov že zelo zgodaj dokopala Slovenija pod dolgoletnim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, takrat še veleposlanikom v ZDA.

"Slovenci že gradijo ploščadi"
Navzven je Slovenija poudarjala potrebo po dostopu do odprtega morja, po tihem pa so se "premeteni sosedje" v tajnosti pripravljali na izkoriščanje nafte in plina. Pušić še trdi, da so Slovenci že naročili izdelavo dveh ploščadi, ki bi ju postavili takoj, ko bi dobili suvereno pravico nad "dimnikom", prav tako pa naj bi bil v načrtu že tudi plinovod Savudrija-Koper.

Pušić je zbrano dokumentacijo in svoje bolj ali manj verjetne ugotovitve že predal glavnemu hrvaškemu pravniku v pogajanjih s Slovenijo Davorinu Rudolfu. Slobodna Dalmacija ob koncu prispevka sprašuje, ali bodo uradne hrvaške oblasti preprečili Sloveniji, da zagospoduje nad Piranskim zalivom in ali se bodo odzvali na podatke, ki jim jih je moral namesto njih samih izkopati upokojenec, ali pa bodo slednjega zgolj razglasili za norega in zapravili svoje interese.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.