Svet
286 ogledov

Slovenija bi bila lahko vpletena v veliko izmenjavo med ZDA in Rusijo

Bela hiša Profimedia
Bela hiša ne komentira poročanja o skorajšnji izmenjavi zapornikov.

V Beli hiši v sredo niso želeli komentirati poročanja medijev o skorajšnji izmenjavi zapornikov z Rusijo, katere del bi lahko bila tudi v Sloveniji obsojena ruska vohuna. "Ne pogajamo se javno," je na novinarsko vprašanje odgovorila tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre.

"Ne moremo se pogajati javno, ker želimo delo opraviti. Nimam nobenih podrobnosti, saj moramo biti previdni," je še dejala Jean-Pierre. Dodala je, da je predsednik Joe Biden odločen doseči vrnitev v tujini zaprtih Američanov.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby pa je dejal, da si administracija vseskozi prizadeva, da bi se v domovino vrnili Američani, ki so po krivici zaprti v tujini, kot sta novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil v Rusiji obsojen na 16 let zapora zaradi vohunjenja, in nekdanji marinec Paul Whelan, ki je v Rusiji pridržan od leta 2018.

Po poročanju medijev naj bi se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo ter Belorusijo, del katere bi lahko bila tudi v sredo v Sloveniji obsojena ruska vohuna.

V izmenjavo naj bi bila poleg Gershkovicha in Whelana med drugim vključena tudi pripadnik ruske tajne služne FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, ter nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma.

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:54 01.avgust 2024.

    Hja, znan postopek iz časov hladne vojne, ko so si tako izmenjevali vohune...Če vohunov trenutno ni bilo pri roki, so vohunjenja obtoževali novinarje ali naključne ljudi, ki so bili pri roki z ustrezno "sumljivo" preteklostjo...Govorim za obe strani...Tako da, dragi ...prikaži več novinarčki, ne iščite senzacije tam kjer je ni...