Svet
11 ogledov

Smrt zaradi taserja na videoposnetku

Policist pospravlja žice taserja, ki ga ima spravljenega za pasom. Žurnal24 main
Kanado pretresa smrt poljskega imigranta, ki je umrl na letališču v Vancouvru pred enim mesecem, potem ko so policisti vanj izstrelili več električnih nabojev. Dogajanje je posnel naključni mimoidoči.

Štiridesetletni Robert Dziekanski, ki je prišel v provinco Britanska Kolumbija živet k svoji materi, se je 13. oktobra v Nemčiji prvič v življenju vkrcal na letalo. V Vancouvru naj bi ga na letališču čakala mati, vendar jo je zaradi nesporazuma 10 ur čakal v varnostni coni, medtem ko ga je mati zaman pričakovala v coni za obiskovalce, zaradi neznanja tujih jezikov pa se ni mogel obrniti na nikogar. Ko je vendarle prišel v cono za obiskovalce, je spoznal, da je mati že odšla, zato ga je najverjetneje zgrabila panika in se je začel vesti nenavadno. Tako je z nekega pulta na tla vrgel prenosni računalnik. Takrat so na prizorišče prišli štirje policisti, na videoposnetku, ki ga je posnel neki 15-letnik, pa je videti, da se Dziekanski z njimi povsem mirno sporazumeva in počne, kar od njega zahtevajo. Navzoči potniki so policiste tudi opozorili, da Dziekanski ne govori angleščine.

Na videoposnetku se nato vidi, da so policisti Poljaku ukazali, naj se postavi pred zid, kar tudi pohlevno stori. Na videoposnetku se zasliši, kako nekdo omeni električni paralizator, nato pa nekdo odgovori "Da."

Ob strelu se v trup tarče izstrelita dve elektrodi, ki sta s kabloma pričvrščeni na samo napravo. Po kablih nato v telo tarče steče elektrika z napetostjo 50.000 voltov, kar paralizira žrtvin živčni sistem. © AFP

 
Dva ali štirje streli?
25 sekund po prihodu policistov se je zaslišal zvok paralizatorja. Dziekanski je začel kričati in se zvijati po tleh, takrat pa so policisti izstrelili še en električni naboj, skozi katerega so v Poljaka spustili novih 50.000 voltov napetosti. Priča je poročala, da je slišala celo štiri strele, vendar policija to zanika. Po minuti je zavladala tišina, policisti pa so pri preverbi njegovega stanja opazili, da je Dziekanski prenehal dihati. Reševalci so lahko le še potrdili smrt.

Policisti so v svoj bran povedali, da niso mogli uporabiti solzivca, saj naj bi bilo v bližini veliko ljudi, vendar posnetek kaže, da so bili takrat ob paničnem Poljaku le štirje uniformiranci.

Policija se je nerada ločila od posnetka
Petnajstletnik, ki je posnel video, je posnetek predal policiji, potem ko mu je ta obljubila, da mu ga bo vrnila v 48 urah. Vendar pa tega nato ni želela storiti, zato je avtor posumil, da želi policija dogodek prikriti. Zato se je na pomoč obrnil na odvetnika, nato je policija posnetek le vrnila lastniku. Takrat je ves dogodek tudi prišel na dan.

Slovenska policija ga še ni uporabila
31. maja 2007 se je končalo enoletno poskusno obdobje uporabe električnega paralizatorja znamke TASER X26 v Specialni enoti Generalne policijske uprave, so za zurnal24.si povedali na policiji. V poskusnem obdobju policisti električnega paralizatorja niso uporabili. Delovna skupina za nadzor nad uporabo električnega paralizatorja v policiji je pripravila celovito poročilo in svoje ugotovitve predstavila vodstvu. Sprejeta je bila odločitev, da se preizkusna doba uporabe električnega paralizatorja v Specialni enoti GPU podaljša za eno leto.

Pred začetkom uvajalnega obdobja je posebna komisija v poročilu pred uvedbo paralizatorja poudarila, da gre za nesmrtonosen pripomoček za obvladovanje nasilnežev. Pri tem poročilo poudarja, da v svetu ni dokazov o vzročni povezanosti paralizatorja in smrti. Prav tako naj paralizator ne bi vplival na ritem srca, tudi če deluje neposredno na prsni koš v predel srca, kar naj bi potrdili poskusi na živalih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.