Svet
2 ogledov

So Mugabeju res šteti dnevi?

Uradnik na volišču ob soju sveče preverja volilni imenik. Rezultati volitev v re Žurnal24 main
Zimbabvejska opozicija trdi, da po doslej preštetih glasovih na sobotnih volitvah njen kandidat vodi pred dolgoletnim predsednikom Robertom Mugabejem.

Glavna opozicijska stranka Gibanje za demokratske spremembe (MDC) pravi, da je kandidat Morgan Tsvangirai v prednosti v večini volilnih enot, vendar se boji, da bodo Mugabejevi privrženci ponaredili izide. Na slednje bo treba počakati še nekaj dni, vlada pa je že pozvala opozicijo, naj ne razglaša prehitro zmage, saj s tem izziva politične nerede in nasilje. Opozicija odgovarja, da samo noče ponoviti napake iz let 2002 in 2005, ko ni pravočasno razglasila po njenem mnenju zagotovljene zmage in je tako Mugabeju omogočila krajo .

Čeprav so v MDC prepričani, da so 84-letnemu Mugabeju, ki zaostalo in revno afriško državo vodi že od leta 1980, dnevi šteti, pa zunanji opazovalci razmer opozarjajo, da so podatki o preštetih glasovih za zdaj še neuradni in delni. Jeziček na tehtnici bo podeželje, ki je doslej vedno vestno volilo za Mugabeja, katastrofalne gospodarske razmere z 80-odstotno brezposelnostjo in 100.000-odstotno inflacijo ter razširjeno korupcijo pa bi utegnile tokrat vendarle usodno vplivati na razpoloženje volivcev.

Pred volitvami so državni mediji napovedovali, da bo Mugabe zmagal že v prvem krogu s 57 odstotki glasov. Za zmago je sicer potrebnih najmanj 51 odstotkov.

Po sobotnih volitvah iz vse države prihajajo poročila o volivcih, ki jim je bilo preprečeno, da bi volili, ali pa so volilni seznami vključevali že pokojne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.