Svet
163 ogledov

So naleteli na domnevno zakopani nacistični vlak?

Nacistični zlati vlak Youtube
Domnevno odkritje nacističnega vlaka, ki naj bi tovoril zlato in dragocenosti, je na Poljskem povzročilo pravo iskalno mrzlico. Ga bodo res našli?

Zgodovinarja Piotr Koper in Andreas Richter, ki naj bi  lani s pomočjo georadarjev odkrila skrivnostni nacistični vlak, sta v tem tednu začela s preiskavo oziroma izkopavanji v podzemnem tunelu med mestoma Wroclaw in Wałbrzych na jugovzhodu Poljske. 

Skupina amateriskih zgodovinarjev "Złoty pociąg w Wałbrzychu" je na terenu dan in noč, pred nekaj urami pa so sporočili, da bi lahko bilo že danes jasno, ali je znameniti vlak z ukradenimi umetninami, zlatom in diamanti, res tam.  

Izkopavanja snemajo in prenašajo v živo prek spleta.

Govorice, da naj bi spomladi 1945 skrivnostno izginila dva z zlatom in diamanti napolnjena nacistična vlaka,  krožijo že leta, vendar doslej niso našli ničesar.

Zgodba pravi, da so Nemci, ki so takrat bežali pred Rdečo armado, v današnjem Vroclavu, ki je bil takrat še nemški, z bogastvom, ki so ga naropali po Evropi, napolnili dva vlaka in ju zakopali v tunele, ki so jih pred tem gradili na tem območju. 

Nemci so namreč na tem gradili podzemeljsko infrastrukturo Projekt Velikan, ki pa ga nikoli niso dokončali, raziskovalci pa sedaj menijo, da so v enega od teh tunelov zakopali tudi vlak, poln zlata in dragocenih dokumentov. 

Zgodbe lovcev na zaklade

O zgodovini skrivnostnega vlaka je na primer lani spregovoril prebivalec Walbrzycha, 85-letni upokojenec Tadeusz Slowikowski.

Kot je dejal za Daily Mail, ga je iskal od leta 1950, ko je prvič slišal zanj in to od Nemca, ki mu je zaupal, da je vlak skrit globoko pod zemljo. Po njegovih besedah pozna njegovo natančno lokacijo, identiteto moških, ki trdita, da sta ga našla, in pokojnika, ki je na smrtni postelji izdal, kje so ga skrili. 

Slowikowskemu so leta 2003 oblasti dovolile preiskati območje, vendar so se mu med iskanjem približali trije oboroženi moški, ki so mu zagrozili, naj takoj neha. Kot je dejal so ga ustrahovali in tako je še danes. "Še vedno mi prisluškujejo, pred nedavnim so me neznanci opozorili, naj se umaknem. Nekdo me je poklical po telefonu in dejal, naj se neham vmešavati," je opisal domačin.

 

 

 

Komentarjev 3
  • brane.og 08:47 19.avgust 2016.

    Komentiraj ustrezno temi ne pa ljudi posiljevat z neumnostmi me prav zanima kako ti je ta človek pomagal pa tudi kje je skrbnik strani ki pusti da se to dogaja.

  • samo.jst 07:24 19.avgust 2016.

    Zelo kredibilno res... še TopShop in njihovi vsemogoči pripomočki imajo več uporabne vrednosti kot še en nateg za ljudi, ki so že tako ali tako v stiski. Da vas ni sram!

  • ojla 00:57 19.avgust 2016.

    Me res zanima, če bodo kaj odkrili in komu bi pripadalo to nakrano bogastvo?